U muzeju ABBA traži se peti član grupe

Izvor: Politika, 07.Maj.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U muzeju ABBA traži se peti član grupe

Posetioci novog zdanja u Stokholmu moći će da plešu sa hologramima svojih idola koji su se proslavili pesmom „Vaterlo”

Dobro poznate pesme, neobični kostimi i šljašteće čizme, sve ono što je od grupe ABBA napravilo globalni fenomen, deo je prve stalne postavke posvećene čuvenom sastavu. Muzej u slavu grupe ABBA otvoren je juče u Stokholmu za posetioce, a dan ranije zvanično uz vatromet i prisustvo svih bivših članova osim Agnete Faltskog, koja u Britaniji predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svoj povratnički album.

Ispred drvene petospratnice na zelenom ostrvu Dijurgarden okupilo se još u ponedeljak pedesetak fanova ne bi li makar na kratko videli svoje idole uživo. Bjorn Ulveus ih je pomalo razočarao stavljajući tačku na glasine da će se četvorka ponovo okupiti.

„Kao što znate, nismo se dosad okupljali, a ovu priliku koristim da kažem da nećemo ni u budućnosti”, rekao je Ulveus (68), koji se posle razlaza posvetio privatnom biznisu a pomogao je produkciju čuvenog mjuzikla „Mama mija!”.

Ulveus, Agneta Faltskog, Ani-Frid Lingstad i Beni Anderson stekli su svetsku slavu pobedom na takmičenju za „Pesmu Evrovizije” 1974. sa pesmom „Vaterlo”. Čuvenisunjihovihitovi „Dancing Queen”, „Gimme! Gimme! Gimme!” „TheWinnerTakesItAll”...

Ako već ne mogu da ih ponovo čuju uživo, obožavaoci će u muzeju krenuti na veliko nostalgično pop-putovanje. Disko podijum podsetiće ih na najslavnije dane benda i moći će da plešu i pevaju zajedno sa bendom koji će se pojaviti na sceni u formi holograma u prirodnoj veličini. U ponudi je i audicija za „petog člana benda” i mogućnost da sede u čuvenom helikopteru koji se pojavljuje na naslovnici albuma „Arrival”. Tu je i replika starog studija sa klavirom koji je povezan sa sadašnjim studijom Benija Andersona. Svaki put kad muzičar nešto odsvira, i klavir u muzeju će se oglasiti.

Zidovi su pokriveni isečcima iz novina i pismima obožavalaca. Posetioci mogu da provire u garderobu, da razgledaju zlatne i platinaste ploče i zavire u repliku švedske kolibe u kojoj su nastale čuvene pesme. Tu je i crveni telefon, simbol prvog velikog hita „Ring, ring”. Njegov broj znaju samo bivši članovi a oni obećavaju da će s vremena na vreme iznenaditi nekog posetioca pozivom.

U jednoj od prostorija izložena je srcasta gitara na kojoj je Ulveus svirao u Brajtonu.

„Mislim da su je našli u Nemačkoj. Nikad te stvari nismo čuvali, uglavnom smo ih davali u humanitarne svrhe”, rekao je Ulveus i dodao da su neki komadi zauvek nestali, uključujući i jedan „sramno tesan kostim” koji je nosio s viškom kilograma.

Izloženo je četrdesetak kompleta sjajnih zvoncara, čizama i šešira, uključujući i replike onih u kojima su članovi grupe trijumfovali na „Evrosongu” u Brajtonu.

Tamna strana priče o uspehu predstavljena je u delu posvećenom rasformiranju benda i razvodima (Ulveus je bio u braku s Agnetom Feltskog, a Anderson sa Lingstadovom).

Stokholm je dugo razmišljao o izgradnji muzeja, ali su članovi benda dugo bili suzdržani prema ideji da postanu „muzejski eksponati”. Očekuje se da će u prvoj godini muzej posetiti nekoliko stotina hiljada ljudi, od kojih bi polovina trebalo da budu strani turisti.

Ulaznica za muzej koštaće 195 švedskih kruna (oko 23 evra) za odrasle i 50 kruna za decu (6 evra).

J. J. K.

-----------------------------------------------------------

Prodali 370 miliona albuma

Osnovana 1972. godine, ABBA je dominirala na top-listama od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih godina prošlog veka. Prodala je 370 miliona albuma. Odlučili su da se rasformiraju početkom 1983.

Po njihovim najvećim hitovima 2008. snimljen je film „Mama mija!” koji je proglašen najuspešnijim mjuziklom svih vremena. Skoro 50 miliona ljudi videlo je pozorišnu adaptaciju te produkcije.

objavljeno: 08.05.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.