Svi putevi vode na „Egzit”

Izvor: Politika, 30.Jun.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi putevi vode na „Egzit”

Najbolja atmosfera se oseća u samom kampu. On je ove godine vraćen u grad, i biće lociran kod bazena na Spensu

Novi Sad – Za deset dana, na Petrovaradinskoj tvrđavi, počinje najveća žurka u ovom dele Evrope – „Egzit” festival. Ako je suditi po rođendanskom slavlju koje je uveličao niko drugi do jedan od najpopularnijih glasova današnjice,SiLo Grin, predstojeći festival će sasvim sigurno biti revolucionaran, kao što organizatori najavljuju.

Nastupom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kralja soula pred više od 30.000 ljudi na Trgu slobode u centru Novog Sada, organizatori su prvi put spustili glavnu binus Tvrđave. Upravo ta ideja, da dešavanja oko festivala i boravak u kampu budu koncentrisani više na bačkoj strani grada, a ne samo na Tvrđavi, biće sprovedena tokom nastupajućeg festivala. U samom gradu već se oseća „Egzit” atmosfera jer na svakom koraku možete sresti mlade koji govore engleski, nemački, francuski...

Lepo vreme i odličan rejting Novog Sada na mapama evropskih festivalskih prestonica, učinili su da prva tačka letnjih odmora mladih širom Evrope bude upravo Novi Sad. Jelena Galetin iz tima „Egzita” kaže u razgovoru za „Politiku” da ove godine očekuju rekordnu posećenost.

– Mediji su prošle godine izveštavali da je bilo 150.000 posetilaca, a sada je sasvim izvesno da ćemo premašiti taj broj. Do sada je prodato i rezervisano više od 25.000 ulaznica, što je mnogo za ovaj period pre početka festivala. Najviše posetilaca se očekuje iz Srbije i regiona, zatim Velike Britanije i Holandije, ali i 60 drugih zemalja sveta –kaže Jelena Galetin.

Na društvenim mrežama uveliko se nude oglasi za iznajmljivanje stanova i soba tokom festivala. Cene se kreću od 15 evra dnevno, po sobi,do nekoliko stotina za iznajmljivanje nameštenih stanova. I organizatori festivala nude široku ponudu za prenoćište u hotelima, hostelima i apartmanima u gradu. Ipak, kažu stari „egzitaši”, najbolja atmosfera se oseća u samom kampu. On je ove godine vraćen u grad, i biće lociran kod bazena na Spensu. Kamperi će sada biti smešteni na samo pet minuta od centra i keja, blizu popularnog gradskog kupališta Štrand, i na svega 15 minuta od Tvrđave. Kamp će biti otvoren od 8. do 16. jula, a cena boravka je 2.700 dinara po osobi. Mesta pod šatorima „Egzitovog” kampa uglavnom se rezervišu na sajtu ili na samoj recepciji kampa, ako ih ostane na početku festivala.

–U dogovoru s rukovodstvom Spensa, kamperi će moći da kupe petodnevne i desetodnevne ulaznice za bazen, posle čega će dobiti narukvice uz koje će moći da koriste otvorene bazene Spensa. To gradsko preduzeće se brine o higijeni bazena, spasilačkim službama, bezbednosti i kontroliše ispunjenost kapaciteta. Dakle, svi koji ne budu mogli da uđu na bazen biće upućivani na Štrand i na otvorene bazene na Sajmištu – objašnjava Jelena Galetin.

Organizatori su pripremili i akciju „Svi putevi vode na Egzit”, koja podrazumeva da zainteresovani posetioci iz Srbije mogu u paketu da obezbede prevoz, ulaznicu i petodnevno mesto u kampu. Cene se kreću od 7.999 dinara. I dok festivalska ekipa lagano pristiže u Novi Sad, gradski ugostitelji, hotelijeri ali i trgovci suvenirima užurbano se pripremaju za njegov početak. Ni ove godine niko od gostiju neće biti uskraćen za suvenir – uspomenu iz Novog Sada. Jedina zvanična gradska suvenirnica nalazi se na Beogradskom keju, na putu za Tvrđavu, ali u samom centru već kao da niču tezge sa sitnicama koje asociraju na Novi Sad.

Uoči festivala se proširuje ponuda i, iako prodavci tvrde suprotno, pomalo i skaču cene.Suveniri su uglavnom s motivima Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave, otvarači za čaše, šolje svih veličina, flaše za piće, magneti, privesci za ključeve... a cene se kreću od 80 za priveske i magnete, pa do 700 dinara koliko koštaju ramovi za slike.

Upravo će o tom turističkom aspektu festivala biti reči i dva dana pre njegovog zvaničnog početka. Naime, na centralnom gradskom trgu 8. jula počinje drugi po redu Sajam omladinskog turizma. Na njemu će biti predstavljene atraktivne omladinske destinacije na Balkanu, festivali, klubovi, centri za ekstremne sportove, turističke agencije... ali i nevladine organizacije koje se bave regionalnim povezivanjem mladih na području zapadnog Balkana. Upravo je to politika koja se u praksi sprovodi na jednom mestu, pod kupolama „Egzit” festivala.

-------------------------------------------------------------------

Ulaznice još danas po promo ceni

Petodnevne ulaznice po promotivnoj ceni od 5.999 dinara biće dostupne do ponoći, kao i jednodnevne ulaznice po ceni od 2.490 dinara. Do ponoći važi i promo cenaza studentske i srednjoškolske pakete po ceni od 5.490 dinara za pet dana. Već od utorka, cene ulaznica će biti povećane za 1.000, odnosno, 500 dinara za jednodnevne ulaznice, a kako se bude bližio početak festivala poskupeće i ulaz. Tako će od 9. jula ulaznice za pet dana biti skoro dvostruko skuplje i iznosiće 11.990 dinara.

Aleksandra Komnenović

objavljeno: 01.07.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.