Sa splavarenja Drinom na muzičku binu

Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa splavarenja Drinom na muzičku binu

Grupa „Van Gog” i Goran Bregović sviraće danas i sutra u Bajinoj Bašti, u okviru pratećeg programa 22. „Drinske regate”

Muzika „Bijelog dugmeta” i dalje živi, svi je i danas izvode, a četiri decenije postojanja grupe ne slavi se kao nešto što je završeno i liči na muzejski eksponat, rekao je vođa nekadašnjeg benda Goran Bregović, koji će sutra nastupiti na „Mos festu” u Bajinoj Bašti, u okviru pratećeg programa 22. „Drinske regate”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Bijelo dugme” se, rekao je on, tokom godina menjalo i razvijalo, pa se ne može ni zamisliti u formaciji kao što je danas.

„Četrdesetogodišnjicu postojanja slavićemo svirkama, to nam je ideja. Održaćemo mnogo koncerata, sedam u Hrvatskoj, zatim u Beogradu, Mostaru i još nekim gradovima u Bosni i Hercegovini”, najavio je Bregović, preneo je Tanjug.

Muzičar je istakao da mu je drago što će „Bijelo dugme” nastupiti u Bajinoj Bašti, jer se grupa poslednji put sastala pre deset godina, kada je održala koncerte u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu.

„Idemo tamo gde je publika, a u Bajinoj Bašti će imati priliku da uživa u raznovrsnom repertoaru iz svih naših perioda”, najavio je Bregović i obećao posetiocima dobar provod, jer ga i on očekuje.

Na pitanje da li će možda i zaploviti na Drini, muzičar je rekao da će svakako nešto probati, jer je nekada imao kajak:

„Njega sam vozio na Uni, ali to je bilo davno. Ne znam da li sam u kondiciji, ali ako budem imao vremena, voleo bih da pokušam, jer pretpostavljam da će to biti nezaboravno iskustvo.”

A Zvonimir Đukić Đule, vođa benda „Van Gog”, koji će u Bajinoj Bašti svirati večeras, priznao je da bi se oprobao kao splavar na ovogodišnjoj regati, jer bi to bio naboj adrenalina, tako da nije isključio mogućnost da zaplovi čamcem ili nekim drugim plovilom.

„Radujemo se nastupu na regati, jer je tamo atmosfera sjajna. Družili smo se sa tamošnjom publikom pre mnogo godina, kada je manifestacija bila u povoju”, kazao je Đukić.

On je podsetio da je plan bio da održe koncert prošle godine, ali su ih poplave onemogućile u tome.

„Deo atmosfere koju podelimo sa posetiocima koncerata gledaoci će moći da vide na RTS-u 28. juna u ponoć, kada će biti prikazan snimak našeg nastupa od prošle godine u Hali sportova”, dodao je pevač.

Na pitanje da li će uskoro izaći novi album, on je rekao da kreativnost ne dolazi tek tako i ne bere se sa drveta:

„Da bi se to desilo, neophodan je idejni proces, kako se ne bismo ponavljali. Ne postoji recept ili tempo za štancovanje pesama.”

Vođa „Van Goga” je podsetio da je decembra 2013. izdat album „Neumeren u svemu”, za koji je ova grupa dobila MTV nagradu, nakon čega je otpočela turneju u zemlji, regionu i inostranstvu.

„Mi se ne ’vozimo’ na uspesima tih nagrada, već one dolaze kao potvrda velikog truda, rada i odricanja, a radićemo dalje ne želeći da se dopadnemo svima”, zaključio je Đukić najavivši da će objaviti novu pesmu krajem novembra, što će, kako je istakao, biti potpuni zaokret kada je reč o grupi „Van Gog”.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.