Izvor: BalkanRock.com, 04.Jun.2016, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi dan To Be Punk Festivala: pank, krv i znoj u Fabrici

Get Off My Property; foto: Katarina Cimbaljević

Početak juna definitivno je u znaku panka. Doduše, pank, pank i samo pank? Ne bi se baš reklo. Sinoć smo u Fabrici u Novom Sadu na To Be Punk festivalu čuli i mnogo više od toga; sve moguće i nemoguće varijacije panka, od popa, preko skatea do alternative, pa sve do same hardcore muzike nekoliko bendova. I svaki bend je, nezavisno od broja publike ispred bine, dao svoj maksimum i preneo na nas deo svoje energije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << />
Self Titled

Na binu je u 9 časova izašao prvi bend za to veče, Self Titled. Nastup su otpočeli pesmom My Dog is Drunk. Ovaj prilično mlad novosadski bend, koji postoji tek godinu dana, definitivno je bio dobar izbor za početak ove večeri, uspevajući da pokrene i to malo publike što je došlo na sam početak festivala. I s početkom prvih rifova, publika je jasno mogla da čuje da muzika ova četiri momka jasno definiše i sam naziv ovog festivala. Čist pank. A energija ovog benda je i više nego očigledna. Odsvirali su 6 pesama za to veče, od kojih su 5 na engleskom, završavajući svoj nastup pesmom Vrati se i ustupivši binu sledećem bendu.

Wrong Way Kids

Sledeći je na binu došao beogradski Wrong Way Kids, iako ne bih mogla baš da kažem na binu, obzirom na to da je pevač, zajedno sa gitaristom, svoju izvedbu otpočeo i završio među samom publikom, koja se toliko odmakla jer je pevač ‘ludački’ išao tamo-amo. Snažno i energično malo opisuju muziku ovog bend. Više hardcore, pa čak i metal od panka uz moćan glas i deranje pevača, bend je nastup otpočeo pesmom People Suck. Bend je odsvirao 11 pesama za to veče, od kojih je dosta instrumentala, a naziv jedne pesme, Deaf, donekle i dobro opisuje u kakvom je stanju publika bila posle ovakve hc muzike ovog benda. Pevač se toliko uneo u svoj nastup i pevanje, da je na kraju završio s krvlju na glavi i po svojoj majici. Poslednja pesma za to veče im je bila Outro.

Fast Response

Naredni bend bio je Fast Response, iz nama susedne Hrvatske, koji postoji već tri godine. Nastup su započeli pesmom Corruptia. Na ovom bendu, masa je već polako počela da dolazi, popunjavajući prostor Fabrike. I za ovaj bend se, takođe, ne može reći da je čist pank, više vuče na punk rock i hardcore, ali u svakom slučaju, energija benda se vidi kao i kod prethodna dva. Pretposlednja pesma, Son, definitivno je najviše pank od svih. Svirali su 10 pesama, od kojih je poslednja Landlord, završivši nastup uz šaljivo ‘Imamo čak majice za kupit da nam pomognete vratit se doma’.

Young Husbands

Četvrti za to veče bili su Young Husbands. Svoj nastup počeli su numerom Dreaming backwards. Među ovih šest bendova, beogradski bend spada među one starije, sa skoro osam godina ‘staža’. Iako se i za muziku ovog benda isto ne bi moglo reći da je čist pank, glas pevača ipak jeste, tako da prilično dobro ide uz njihov zvuk, koji u nekim momentima, moglo bi se reći, podseća i na metalcore. U svakom slučaju, u dosta pesama se može videti i kontrast, gde u momentima zvuk prelazi od nežnijeg ka snažnom. Svirali su osam pesama za ovo veče, sa poslednjom Civilized Isn’t. Sledeći put kad ih možemo videti u Novom Sadu, trebalo bi da bude već 23. juna, s Violent Chapterom.

Sledeći je bio Sentence, još jedan zagrebački bend za to veče, osnovan pre malo manje od sedam godina. Posle svog intra, kao prvu pesmu odsvirali su Guns up. Ovaj hardcore bend prilično snažne, bučne i brze muzike i teškog zvuka pružio je i pravu hardcore atmosferu masi koje je već bilo dosta. Tako da je i ovaj bend, kao nekoliko prethodnih, mnogo manje pank, a mnogo više nešto jače i teže. Kao poslednju, i četvrtu pesmu za to veče, odsvirali su Caskets, prepustivši binu sledećem, i poslednjem bendu.

Get Off My Property

Bio je to bend Get Off My Property, koji je završio ovo veče jednako dobro kao što ga je Self Titled otpočeo, uz dobar i čist pank. Najviše ljudi je definitivno bilo na nastupu ovog benda, koji su otpočeli uz numeru Stop Thinking. Ono što je prilično važno za njihovu sinoćnu izvedbu, jeste to što je ovo bila i njihova poslednja izvedba, odnosno njihov oproštajni gig, zato su bili u obavezi da pruže i jedan od najboljih nastupa, što su uspešno i uradili. Završili su numerom odgovarajućeg imena See You at The End i time završili prvi dan ovog festivala.

Na prvom danu festivala takođe je, kao poslednji za to veče, trebao da nastupi i italijanski Slander, koji ipak nije mogao da dođe zbog neočekivanih problema basiste. Danas možete očekivati još bolju atmosferu i još više panka uz sledeće bendove i satnicu:

3 Kapljice: 20.30

RNDM: 21.10

Mr. Heart: 21.50

L.U.R: 22.30

ESC LIFE: 23.25

Red Five Point Star: 00.20

Penetratori: 01.20

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.