Najponosnija sam na duete sa ocem

Izvor: Politika, 04.Nov.2013, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najponosnija sam na duete sa ocem

Natali Kol, ćerka Neta Kinga Kola, večeras će u beogradskom Domu sindikata održati prvi koncert u našoj zemlji

Čula sam da je noćni život u Beogradu fantastičan. Bilo bi idealno da svi dođu na moj šou i da im to bude početak uzbudljive večeri i zagrevanje za noćni izlazak, poruka je slavne američke pevačice Natali Kol ovdašnjoj publici pred njen večerašnji koncert u Domu sindikata.

Natali ne voli da priča o svojim koncertima i nikada ne otkriva planove:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Uvek volim da kažem da je najbolje da publika dođe na koncert i bude iznenađena. Uživajte, igrajte, pevajte i doživite zabavne trenutke! Tako je uzbudljivije – poručuje u razgovoru za „Politiku” ćerka legendarnog američkog pevača Neta Kinga Kola i nekadašnje pevačice u orkestru Djuka Elingtona Marije Hokins.

Ona je već sa šest godina gostovala na očevom albumu, odrastajući pod velikim pritiskom javnosti, jer su Neta Kola mediji pratili „u stopu”, a njenu porodicu, opisala je jednom, svi su doživljavali kao „crne Kenedijeve”. Smrt Neta Kinga Kola 1965, kada je imala samo 15 godina, bila je težak udarac za Natali, i iako je isprva odbijala pomisao da krene očevim stopama, posle koledža počela je da nastupa po klubovima sa bendom „Blek medžik”.

Debi album „Inseparable” (1975) doneo joj je hit singl „This Will Be (An Everlasting Love)” i dve „Gremi” nagrade. U dugoj karijeri objavila je 23 ploče, koje su prodate u više od 30 miliona primeraka. Jedna je od prvih na svetskoj muzičkoj sceni koja je uvidela prednosti moderne tehnologije, pa je, koristeći stare snimke svog oca, uradila duete sa Netom Kingom Kolom, među kojima se izdvaja čuveni hit „Unforgettable”, sa istoimenog albuma iz 1991, koji joj je doneo silne nagrade i bio pet nedelja na vrhu top-lista.

Velika joj je inspiracija, kako ističe, to što je imala mogućnost da zakorači u svet muzičkog nasleđa svoga oca. Ponovo je to učinila na novom albumu „Natalie Cole En Espanol”, objavljenom letos. Prvi put se oprobala u pevanju na španskom, kao nekada davno Net. Na album je uvrstila muzičke klasike, poput „Quizas, Quizas, Quizas”, „Noche de Ronda”, „Besame Mucho”, a u pomoć su joj pritekli Andrea Bočeli, Arturo Sandoval, Kris Boti… I Net King Kol, sa kojim je „snimila” duet „Acercate Mas”.

– Moj glavni saradnik na albumu je bio producent Rudi Perez. Kada govorimo o pesmama koje su se našle na ploči, i Rudi je zaslužan za sve, jer me je usmerio u dobrom pravcu. Apsolutno svaka pesma na albumu je za mene posebna – kaže Kolova, dodajući da je album na španskom „došao iz srca”.

Prisetila se i da je prvi put išla u Meksiko sa ocem 1958. zbog njegove ploče na španskom:

– Pronašla sam fotografiju gde sam kao osmogodišnjakinja obučena kao senjorita. Još tada sam se zaljubila u tu kulturu.

Iako je na početku svog muzičkog puta, uprkos mnogim sumnjama, uspela da izađe iz muzičke senke slavnog oca i naniže silne uspehe, suočila se i sa mnogim teškoćama. Turbulentan život i borbu sa porocima opisala je u autobiografiji, po kojoj je snimila i film „Livin’ for Love: the Natalie Cole Story”, da bi pre tri godine napisala još jednu knjigu – „Love Brought Me Back” u kojoj je dočarala mučan period koji je preživela čekajući transplantaciju bubrega.

– Toliko je trenutaka u mojoj karijeri koji su mi ostali urezani u sećanju. Međutim, ako bih morala da izaberem jedan, to bi verovatno bilo osvajanje sedam „Gremija” za album „Unforgettable”, i to što sam bila jedna od prvih umetnica koja je „uradila” saradnju sa svojim ocem, posthumno!

J. K.

objavljeno: 05.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.