Najbolja ulična umetnost iz Evrope

Izvor: SerbianUnderground.com, 22.Maj.2019, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolja ulična umetnost iz Evrope

Evropa je dom nekim od najboljih uličnih umetnika i brojni evropski gradovi smatraju se za ogromna uporišta slobodnih kreativaca koji svoje emocije, razmišljanja i doživljaje sveta oko sebe vole da izražavaju u formi grafita ili murala na zidovima. Ukrašavanje zidova nekada je predstavljalo bunt i revolt, a sada je uglavnom ovaj vid umetnosti način da se iskaže kreativnost i ukrasi predeo na kojem se rad oslikava.
Evropa je tokom vekova iznedrila brojne umetnike kako u >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << oblasti slikarstva, vajarstva tako i muzike, filma, fotografije. Ipak, iako se nastanak grafita, kao jednog od osnovnih oblika ulične umetnosti, vezuje sa jedan drugi kontinent, evropski stvaraoci priredili su neke od najboljih i najvelelepnijih prikaza svojih mogućnosti na zidovima širom starog kontinenta.
U nastavku teksta pogledajte u koje to evropske gradove bi valjalo otputovati ukoliko želite da uživate u razgledanju grafita i drugih vidova kreativnog izražavanja iz oblasti ulične umetnosti.
Majorka – spoj urbanog letovališta i priznate underground scene Ako želite da pogledate fantastične radove uličnih umetnika Majorka Španija je odličan izbor, s obzirom na to da u pojedinim delovima ovog grada postoje kvartovi koji su prava meka za ulične umetnike i slobodne stvaraoce. Ovde možete pronaći neke od najinspirativnijih radova, od poruka ljubavi do avangradnih prikaza svakodnevnih dešavanja i sveta koji nas okružuje.
Majorka je destinacija koja može da se pohvali vrhunskom klimom, savršeno uređenim plažama, ali i izuzetno upečatljivim gradskim jezgrom koje nudi jednako mnogo opcija turistima kao i priobalje. Jedna od tih mogućnosti je svakako uživanje u veličanstvenim prikazima uličih umetnika – svakako stvar koja će vam sigurno ostati u sećanju.
Atina – grčka prestonica kao jedna od kolevki grafita Nemojte biti iznenađeni savršenim radovima ulične umetnosti koji se mogu pronaći u prestonici Grčke – Atini. O popularnosti i značaju ovakvog vida kreativnog izražavanja dovoljno govori i podatak da reč “grafit” potiče od grčke reči “graphi” (pisati). Atinska ulična umetnost je raznovrsna i pokriva široki spektar tema – od grčke mitologije do političkih izjava, i naravno, ljubavi.
Jedan od najupečatljivijih radova, koji se može pronaći na nekoliko lokacija u gradu jeste prikaz kovrdžave ženske osobe. Priča koja stoji iza ovih radova jeste da je momak kome je devojka slomila srce odlučio da je podseti na svoju ljubav stvaranjem tih komada, nalik na nju, duž trase kojom se ona kreće. Tužno i romantično ali sve u ime ljubavi i umetnosti. Velika atinska predgrađa koja su idealna za istraživanje ulične umetnosti su: Anafiotika, Psiri, Plaka, Gazi i Metakourgeio.
London kao stecište najpriznatijih umetnika London se mora staviti na ovu listu kao jedan od evropskih gradova koji je prestonica gotovo svakih vidova umetnosti. S obzirom na to da je veći deo godine ovde tmurno i vlažno vreme, ljudi bi pomislili da je oslikavanje spoljnih zidova nemoguća misija, ali ipak ova metropola može da se pohali itekako dobrom kulturom grafita. London je prepun ulične umetnosti, a najbolji svetski umetnici bar u nekom trenutku svog života dolaze u ovaj grad oslikavajući zidove sa ostalim kul likovima.
Southbank je verovatno jedno od najpopularnijih mesta u Londonu za grafite, a ukoliko krenete ka skejt parku pored mosta možete uživatu u epskim prikazima, karikaturama i fantastičnim vizualima. Kada su u pitanju ostale lokacije koje bi trebalo obići u Londonu ako želite da vidite zanimljive grafite onda svakako izbor mora pasti na Shoreditch, Hackney i Grange.

Gent se može pohvaliti i turističkim obilaskom grafita Belgijski grad Gent nije samo grad koji je veoma lep da se poseti već je grad u kojem se toliko toga može videti. U pitanju je potpuno “graffiti friendly” grad i duž puteva i ulica ovog grad mogu se videti poprilično dobri i zanimljivi radovi kako lokalnih, tako i inostarnih umetnika.
U samom Gentu ima mnogo veoma živopisnih radova ulične umetnosti, ali postoji i jedna uličica u kojoj možete pronaći mnoštvo njih na jednom mestu, tako da ako nemate mnogo vremena, ovo je idealna lokacija za obilazak. U pitanju je Werregarenstraatje ili Graffitistraatje, koja se može pohvaliti stotinama različitih grafita.
Ako pak imate dovoljno vremena (potrebno vam je oko pola dana) onda bi bilo dobro da odaberete Concrete Canvas Tour koji će vas sprovesti do najpoznatijih remek dela u gradu na ruti od 7 kilometara.
Berlin – grad beskonačne inspiracije i mogućnosti Berlin je grad koji ostavlja utisak da uvek ima još toga da se otkrije i da nikada niste u stanju da iskusiti sve. A jedna od zanimljivijih stvari koju Berlin može da ponudi jeste ulična umetnost. Skoro svaki slobodni zid u gradu ima nešto raspršeno preko njega, u rasponu od grafita i “tagova” do murala.
Umetnost na ovim gradskim zidovima namenjena je da svi uživaju, a ne da se radovi skrivaju u zagušenim ili skupim muzejima. Moderna prestonica Nemačke izgrađena je na kreativnosti – ona poziva umetnike, pisce, filmske stvaraoce i izvođače iz celog sveta da se pridruže redovima slobodno-misaonih Berlinaca, i okupe se kako bi grad bio tako jedinstven i tako bogat raznolikosti. Lutanje ulicama Berlina je san za ljubitelje fotografije i urbane umetnosti, jer nikad ne znate kada ćete pronaći uzorak talenta neke druge osobe.
Naravno na ovoj listi ne bismo smeli da zaboravimo ni srpsku prestonicu Beograd, koja takođe važi za grad koji može da se pohvali ogromnim brojem karakterističnih radova uličnih umetnika. Zato, dok razmišljate koji od ovih evropskih gradova prvo posetiti, obavezno čekirajte i ulice našeg glavnog grada, sigurno je da ćete pronaći mnogo toga što bi moglo da vam zaokupi pažnju.
The post Najbolja ulična umetnost iz Evrope appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.