Izvor: BalkanRock.com, 06.Maj.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Massive Infection zarazio zagrebačke fanove doom/stoner rocka

Egypt; foto: Marko Plečko

Posljednja dva dana, zagrebački Vintage Industrial Bar imao je čast ugostiti nekoliko fantastičnih underground bendova i pridonijeti cvatu lokalne doom i stoner scene koja je trenutno relativno slaba. Mini festival pod nazivom Massive Infection održan je u srijedu i četvrtak, 4. i 5. svibnja, a svaku večer nastupila su po tri benda.

(drama)

Dvodnevnu koncertnu poslasticu otvorio je odličan bend (drama) koji ne >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << izaziva ništa manje od čistog ponosa kod lokalnih fanova doom glazbe. Osim što na doista impresivan način svoje pjesme izvode na hrvatskom jeziku bez da to zvuči otrcano, ovaj mračni kvintet unosi toliko emocija u svoju glazbu i nastup da uspiju dirnuti čak i poprilično trijeznu publiku. Dečki su izveli neke starije pjesme kao npr. “Olovo i sjene” s albuma “Zastor tišine” iz 2012. godine, kao i velik broj stvari koje ćemo imati priliku čuti na njihovom nadolazećem albumu.

Abroad Experiments

Nakon njih nastupili su još jedni lokalci pod imenom Abroad Experiments. Međutim, koliko god su (drama) zvučali kao savršen izbor za ovakav event, toliko su Abroad Experiments zvučali kao da su na pogrešnom mjestu. Sve što asociramo s konceptom dooma – monolitske riffove, rastegnute, melankolične melodije, zlokobne tekstove – raspalo se čim su na pozornicu stali simpa dečki s kvarta u odijelima. Abroad Experiments uopće nisu loš bend, dobro sviraju i s razlogom se mogu pohvaliti desetljetnom karijerom, ali su premekani, prekomercijalni i prečisti da bi ih se uguralo između dva doom benda.

Vrhunac večeri bili su Amerikanci Egypt koju je došao vidjeti ne toliko iznenađujuće nevelik broj ljudi. Malo prije ponoći, polupraznim Vintageom zaorila je pjesma “Matterhorn” s albuma “Become the Sun” iz 2013. godine. Iskusni trojac zagrijao je atmosferu i svojom energijom podignuo raspoloženje posjetitelja koji su na ovaj radni dan žrtvovali san da bi ih vidjeli uživo. Egypt su odsvirali još nekoliko pjesama s istog albuma i nešto sitno ispromovirali i najnoviji “Endless Flight” iz 2015., no ono što nas je većina došla poslušati bili su epski uratci s njihovog prvog albuma “Egypt” iz 2009.

Egypt

Neponovljive “Valley of the Kings”, “Queen of All Time (Red Giant)” i “Dirty Witch” strateški su odsvirane na početku, sredini i kraju koncerta, i upravo se zbog njih i njihove nevjerojatne live izvedbe isplatilo doći na ovaj događaj. Jedini promašaj nastao je na kraju koncerta i bio je manje krivnja benda, a više loše organizacije. Naime, pretposljednja stvar bila je 11-minutna instrumentalna “Elk River Fire” koja je inače gotovo savršen glazbeni uradak, ali je u 1h ujutro bila skoro pa ubitačna i potjerala je dosta ljudi doma. Da je koncert počeo i završio onda kad je trebao (sat vremena ranije), čitav ovaj događaj bio bi puno ugodnije iskustvo.

Idući dan fokus se prebacio s dooma na stoner pa smo tako imali priliku čuti Wolfram, Carousel i Elder.

Wolfram je već otprije poznat zagrebačkoj publici i iako su sinoć nastupali prvi, atmosfera u odnosu na prethodni dan bila je osjetno drukčija. Ovaj relativno mladi bend uspio je svojom žestokom energijom probuditi pomalo letargičnu publiku, a njihova vokalna raznolikost i glazbena kreativnost impresionirale su i one koji ih čuju po prvi put. Novi Sad može se ponosno pohvaliti da ih ovakav inovativan i kvalitetan bend predstavlja na rock sceni.

Nedugo nakon njih, na pozornicu je zakoračila hrpa bradatih i kosatih frajera imena Carousel koji su na samom početku rekli da su došli skroz iz Pittsburga i da uživaju na ovoj turneji. Ovo je bilo očito tijekom čitavog njihovog nastupa, a svoj entuzijazam i uživanciju s lakoćom su prenijeli na publiku. Dečki su uspješno iskombinirali pjesme sa svakog od svoja dosadašnja tri albuma, a po završetku njihovog seta publika je bila dovoljno nabrijana za veliko finale festivala.

Elder; foto: Ana Šperkov

Kad su Elder napokon stali na stage, gotovo puni Vintage ključao je od adrenalina. Ovaj psihodelični trio nizao je jednu fantastičnu pjesmu i perfektnu izvedbu za drugom i nije bilo nijednog nepomičnog tijela u klubu. Iza njih mogla se vidjeti i hipnotizirajuća projekcija na video zidu koja je prikazivala građevine nalik na Stonehenge, životinjske lubanje, ose i geometrijska tijela ispred kaleidoskopske pozadine koja je pulsirala u ritmu glazbe. Prve redove napunili su Elderovi najveći fanovi koji su pjevali zajedno s njima i headbangali tijekom čitave vratolomne setliste. Uistinu, jedino razočaranje ove večeri bilo je to što se dečki nisu vratili odsvirati i drug bis.

Danas, osim sjećanja na nevjerojatno koncertno iskustvo, imamo ukočene vratove i nadu da će Massive Infection Festival postati dio glazbene tradicije u Zagrebu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA (dan prvi)

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.