Karijera koja je dotakla zvezde

Izvor: Politika, 06.Nov.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karijera koja je dotakla zvezde

U Valjevu promovisana foto-monografija „Pedeset godina sa vama” u kojoj je sabran poluvekovni rad Mikija Jevremovića

Valjevo – Nije slučajno što je Miki Jevremović, jedan od najpopularnijih pevača zabavne muzike sa prostora Srbije, nekadašnje Jugoslavije pa i regiona odlučio da pre koncerta koji će održati 10. novembra u Domu sindikata u Beogradu, prvu crtu svog poluvekovnog rada podvuče u Valjevu. To je, kako je kazao, grad koji mu je na najbolji način uzvratio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ljubav. U njemu je odrastao, učio u poznatoj Valjevskoj gimnaziji, u čijem horu je zapevao, a potom meteorskom brzinom krenuo među zvezde zabavne muzike.

U Valjevu je preksinoć promovisana foto-monografija „Pedeset godina sa vama”, čije štampanje je finansirao upravo njegov voljeni grad, dok se za njen reprezentativni izgled pobrinuo valjevski arhitekta i dizajner Dušan Arsenić, uz dragocenu podršku Mikijevog rođenog brata Zorana Jevremovića.

Na 112 strana na ilustrativan i pregledan način praćena je bogata i zanimljiva karijera ovog pevača koja je po mnogim procenama ljudi od struke stigla do samih zvezda. Brojevi su za divljenje pa tako pored ostalog može se pročitati da je Miki Jevremović za pet decenija rada snimio 500 ploča i 200 nosača zvuka prodatih u neverovatnih 15 miliona primeraka. Održao je više od 5.000 koncerata, 13 puta je bio na turnejama po SSSR-u gde je, preračunato, proveo oko četiri godine. U ovoj velikoj zemlji je 1975. godine proglašen za najpopularnijeg pevača. Fascinira podatak da je pobedio na čak 106 festivala zabavne muzike, da je sarađivao sa nebrojenim kompozitorima i muzičarima iz ondašnje Jugoslavije, ali rekorder je ostao Boris Bizetić sa kojim je uradio 34 ploče.

U foto-monografiji o Mikijevoj karijeri komentare su dale mnoge njegove kolege – od Arsena Dedića, preko školskog druga iz Valjevske gimnazije, pesnika i akademika Matije Bećkovića, do Milana Đurđevića, vođe grupe „Neverne bebe”. Pred Valjevcima je poželeo da se pročita ono što mu je za veliki jubilej napisao i uputio legendarni Đorđe Marjanović.

„Naše karijere bile su povezane neraskidivim nitima muzike, koja je bila i ostala naš život. Divio sam se i uživao u svakoj Mikijevoj pesmi. Možda to čudno zvuči, jer smo bili veliki rivali na sceni. Taj rivalitet stvorili su u stvari đokisti i mikisti, koji su bili nepomirljivi u svojoj ljubavi prema nama. I dok smo Miki i ja drugovali oni su ’ratovali’ sve do naše zajedničke pobede na festivalu ’Beogradsko proleće’, kada smo u alternaciji pevali divnu pesmu Živka Petrovića ’Dve crvene ruže’. Uz zahvalnost, što za prijatelja imam tako divnog čoveka i umetnika, želim da njegove pesme ostanu upisane sa sva vremena”.

B. Novović

objavljeno: 07.11.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.