Izvor: BalkanRock.com, 18.Mar.2016, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad muda nema, tu Nišlije kolo vode – Stereo banana u KST-u

Stereo Banana; foto: Miloš Cvetković

Pre svega, preporučujem svakome da, zarad svog duševnog zdravlja, povremeno (ili svakom mogućom prilikom) uhvati ovaj kung-fuzijski durlanski dvojac. Verujte. Nema veze ako ste elitistički industrial-vegan-polkacore hipster za muziku koji ni kao guilty pleasure neće pustiti nešto što sadrži rep ili hip-hop. Stereo Banana će svakako bez fejla uspeti da dignu atmosferu i pozitivno naelektrišu vajb. Možda se baš zato i zove >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << album “Munje Nebeske“?

Posle serije nastupa po regionu, niški duo se vratio u Beograd i u klubu KST-a održao svoj prvi (beogradski) solo nastup. Prognoza večeri u četvrtak je bila prijatna temperatura, odličan provod, opcionalni after, kasno vraćanje i moguće sutrašnje trežnjenje.

Početak je bio predviđen za 23h. Za zagrevanje je bio zadužen jedan od rezidentnih DJ-eva KST-a i klub je već posle nekih pola sata već bio pun. Ne preterano, moglo je da se cirkuliše, ali da, bilo je puno. Činjenica da je početak sambe kasnio sve do pola jedan nekako nije bio problem, nikome se nije žurilo. Prvi se na bini pojavio Nemus koji je preuzeo DJ pult uz jaku ovaciju publike. Još gromoglasniji aplauz je propratio Naopaka koji je pozdravio prisutne i kao iz puške su počeli svoj nastup sa “Zašto si se usr’o“, dok su se vatreni obožavaoci već stisli u gužvu ispred bine.

Istinski prijatno raspoloženje je bilo prisutno u prostoru kluba. Počastili su redom pesmama “Babe mađijarke“, “Ćevabdžinica kladionica“ i “Badass man“ pre nego što su prešli na svoju prvu malo šire poznatiju (i ekranizovanu) “Lako je prutu“. Kroz ostatak repertoara koji je, između ostalih, sadržao i većini poznatu durlansku “U bade mantilu“, zelenu “Don’t let me blow“ i “Melem“ (za koju mogu da kažem da je stvarno lepa pesma koja sadrži onaj romantični life-goal, pored mora “dupe-sise“ bljutavština). Muzička osnova je isto bila šarena. Bilo je momenata regea, elektro swinga, druma i sl. Neverovatno je bilo svedočiti situaciju u kojoj jedan relativno mlad hip-hop iz Niša u sred Beograda, u jednom od njegovih najstarijih klubova, podiže atmosferu na svemirski nivo, pogotovo kada u obzir uzmemo skoro pa čuvenu hermetičnost Beograda kada je hip-hop u pitanju. Bilo kako bilo, dok su Nemus i Naopak “šili sambu”, u publici su oduševljeno bitisali i stari i mladi i svi su bez izuzetka sinhronizovano sa Markom (Naopak) izgovarali svaki tekst. Posle te činjenice, ne čudi situacija u kojoj beogradska publika jednostavno ne dozvoljava da siđe sa male bine KST-ovog centralnog prostora i traži bis za bisom.

Iako su samo njih dvojica na bini, može se reći da su durlanski momci jedna od najdinimičnijih pojava na koncertnoj sceni u Srbiji. Poseban draž Bananinom hip-hop fazonu daje Naopakova neposrednost na bini – kao i u svojim tekstovima, čovek je opušten u potpunosti i jedino što ga čini drugačijim u odnosu na, recimo, spot za “U bade mantilu” je odevna kombinacija. Sasvim prirodno, na ovoliki nivo spontanosti sličnom merom uzvraća i publika. Oni koji su sinoć došli u KST su na apsolutno svaku direktnu poruku sa bine odgovarali oduševljeno. Čini se da se magija ovog dvojca u koncertnom izdanju sastoji od Nemusovog bezgrešnog davanja podloge za Naopakovo preplitanje šarmantnih a ozbiljnih tekstova sa spontanim pokretima na bini.

Kraj je usledio nešto posle dvojke pa se DJ set nastavio do zatvaranja kluba. Šteta što momci nisu mogli da ostanu na nekom daljem druženju, ali su svakako uspeli da prirede fenomenalan provod svim prisutnim fanovima. Verujem da će ih KST svakako ugostiti opet. Budući da nemaju dodirnih tačaka sa prilično naivnim i prozaičnim “politički angažovanim”, ili još gore, isforsiranim gangsta stilom koji se kao kancer nakačio na domaći hip-hop, momci iz Stereo Banane unose svežinu i studijski i uživo. Posmatrajte pažljivo, hip-hoperi, Nišlije kolo vode.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.