Jedna reč - JOSIPA! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 15.Feb.2017, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna reč - JOSIPA! (FOTO, VIDEO)

Ovih šest slova označavaju pravu divu, prepun Centar "Sava" i pesme o besmrtnoj ljubavi koje su Beograd ganule do suza.

Josipa Lisac je, po pitanju mnogih stvari, u potpunosti jedinstvena pojava na sceni bivše Jugoslavije, koja je ostala dosledna sebi – a visok je standard postavila – svih ovih decenija.

Ove godine, pevačica slavi pet decenija karijere! Slovima, pedeset godina, pola čitavog jednog veka! I tradicionalno, na svoj 67. rođendan, došla >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je u Beograd da ga proslavi.

Najveća dama ex Yu rokenrol scene na scenu je izašla tačno na vreme, pozdravljena oduševljenim aplauzom, malo se zagrejala sa muzičarima, priznala da ima tremu ("mada, više je to neka odgovornost") i zapevala novu pesmu "Moja magija".

Pogledajte početak koncerta.



Izvor: YouTube

O njenom stilu priča se kao o neprevaziđenom, originalnom, avangardnom, mada ona ne voli tu reč. U Beogradu je nosila crnu kožu i čipku, crveni karmin i frizura bili su besprekorni kao i uvek, na glavi je nosila šešir sa tilom i šarenim ukrasima, a oko vrata veliko crno srce.

Njen glas je legendaran i neponovljiv, njeni gracioznost i šarm su izuzetni. Čak i nakon 50 godina.

"Ne volim ja to, obeležavanje jubileja... Ali kažu mi menadžeri, red je da se proslavi. Moj otac je za godišnjicu službe dobio zlatni sat, a sada se, izgleda, godišnjice proslavljaju radno. Druga su danas vremena" rekla je ona uz vragolasti osmeh.

Pevala je pesma "Boginja", "O jednoj mladosti", "Dok razmišljam o nama", "Tisuću razloga", "Živim po svome", "Gdje Dunav ljubi nebo"... Uz vedrije pesme zadirkivala je publiku i plesala, uz setnije gledala u daljinu i slušala kako Beograđani uzdišu ili šmrckaju, dirnuti do suza.

Njena ljubavna priča traje i 26 godina nakon smrti njene najveće ljubavi.

Karlo Metikoš, pevač i kompozitor kojeg je upoznala davne 1971. godine i doživeli su ljubav na prvi pogled, koautor je nezaboravnog "Dnevnika jedne ljubavi" (1973), jednog od prvih konceptualnih albuma bivše Jugoslavije i apsolutnog klasika.

Metikoš, koji je internacionalnu karijeru gradio pod imenom Met Kolins, preminuo je u snu 1991. godine. Ona mu i dalje posvećuje pesme, misli, piše mu pisma i u njegovu čast drži koncerte 10. decembra, na godišnjicu njegove smrti. I Beogradu je prepričavala kako je pržio biftek i pravio slavlje sa prijateljima i muzikom za njen rođendan, sa takvim žarom da biste pomislili da se to desilo tog dana, a ne pre više od dve decenije.

I dalje postavlja zajedničke slike na društvene mreže uz citate o neverovatnoj ljubavi koja se nije ugasila ni kada je on otišao.

"Pamtim ga po svim ludostima koje je radio i odmah se krenem smijati. Kada bi on vidio da ja nisam dobre volje, odmah bi me krenuo nasmijavati, izvoditi psine dok god me ne oraspoloži. Bio je izuzetno duhovit. Uvijek je bio u velikom društvu i što bi ljudi više padali od smijeha, on bi postajao sve smiješniji. Ludnica totalna. Karlo je bio gospodin, ali je imao primjese fakina. Sve ljude je zaveo. I muškarce i žene." #josipalisac #citati #quotes #karlometikos #ljubav #Love #emocije #život

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac) on May 28, 2015 at 6:58am PDT

Naši pogledi su se sreli, k'o u priči - govorio je Karlo Metikoš o susretu s Josipom Lisac - i od onda se više nismo rastajali. #josipalisac #karlometikos #ljubav #sreca #prijateljstvo #susret #pogledi #zauvijek #love #josipa_lisac #potpora

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac) on Feb 6, 2017 at 2:37am PST

"Ti si ja, ja sam ti. Ti i ja smo mi. Mi smo ja, a ti si mi." (Karlo Metikoš) #karlometikoš #mattcollins #glazbenik #umjetnik #glazba #music #ljubav #love #pjesme #song #songs #obljetnica #rockandroll #josipa_lisac #josipalisac #dnevnikjedneljubavi

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac) on Dec 10, 2016 at 2:44am PST

Josipa je svojevremeno rekla da nikada nije želela da bude njegova (niti bilo čija) "žena", već je za njega uvek bila samo – Josipa.

Tako se usuđuju da je zovu i svi koji je vole i poštuju, dovoljno je reći samo "Josipa" i znati da tih šest slova označavaju divu. Ta reč se danas koristi, opravdano ili neopravdano, čak i olako, za pevačice jer su se od 19. veka divama nazivale najtalentovanije i najproslavljenije operske zvezde. Ali njeno osnovno, drevno značenje je "boginja". I ovog 14. februara, Beograd je imao čast da uživa u performansu jedinstvene boginje ex Yu scene.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Hipnotisala publiku!

Izvor: Mondo, 15.Feb.2017

Jubilarnim koncertom kojim je obeležila pedeset godina karijere, Josipa Lisac, džez-rokenrol diva ex-YU scene, svojim autentičnim glasom hipnotisala je obožavaoce u rasprodatom Centru "Sava".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.