Izvor: BalkanRock.com, 11.Mar.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irish Stew of Sindidun: Oda gradu cvrčaka

Irish Stew, foto: arhiva

Beogradski sastav Irish Stew of Sindidun promovisao je svoj novi album City of Grigs u punom Božidarcu, uz podršku bendova Scordisci i Cassidy’s Brewery.

Već godinama unazad mart je mesec rezervisan za irski zvuk. Tradiciju su započeli Orthodox Celts, a danas se domaća scena može pohvaliti sa nekoliko kvalitetnih bendova koji neguju različite varijante irskog zvuka. Zeleni virus našao je odličnu podlogu u zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << gde se dobra muzika i još bolja kapljica izuzetno cene.

Početkom marta Irish Stew of Sindidun otpočeo je sa koncertnom promocijom svog novog albuma City of Grigs. Nakon nastupa u Kladovu i Zaječaru, na red je došao i Beograd. Toplo martovsko veče dočekalo je gužvu ispred uzanog ulaza u klub Božidarac. I dok se jedna grupica raspevavala, drugi su smerno, jedan po jedan, ulazili u koncertni prostor. A tamo, Skordisci su već započinjali svoj nastup. Mnoštvo različitih instrumenata u početku nije zvučalo baš harmonično, te je npr. “Ameican Jesus”(Bad Religion) zvučao gotovo neprepoznatljivo. No, zvuk se malo popravio pri kraju, kao i atmosfera, posebno tokom izvođenja “Rose Tattoo”(Dropkick Murphys).

Prilično jednostavniji i čistiji zvuk punk-rock sastava Cassidy’s Brewery ostavio je dobar utisak na sve prisutne, te su, kako je njihov nastup odmicao, pozdravljani sa sve više i više ovacija. Oštar, jasan irski zvuk, nabijen energijom učinio je da njihov nastup prosto proleti. Momci su, između ostalog, izveli i par pesama sa svog albuma prvenca One Brew Over the Cuckoo’s Nest, koji su objavili kao samostalno izdanje. Kulminacija ove, irske energetske bombe eskalirala je sa “Johnny, I Hardly Knew Ya”(Dropkick Murphys).

foto: arhiva

Malo dužu pauzu prekinuli su veseli zvuci i prepoznatljiv glas Bojana Petrovića. Vodeći nas kroz miks sačinjen od starih i pesama sa aktuelnog albuma, započeo je gotovo dvosatni ples začinjen pivom. Ubrzo je postalo toliko toplo da je pivo i bilo jedini spas. Mada, set lista je dozirana te bi nakon seta bržih i poletnijih pesama usledile baladične i odmerenije. Već na samom početku razigravanje je krenulo uz “Stout” i “Lady of New Tomorrow”. Publika je reagovala vidno življe na dobro poznate ritmove uz pevanje, dok je većina pesama sa novog albuma dobila slabiju pažnju. Izgleda da je potrebno vreme da osvoje srca beogradskih Iraca. Ipak, zapaženije su prošle “Awake”, “Heavier Than Sin” i “Paddy’s Lamentation”. Da li je u pitanju sam Singidunum i nasleđe prošlosti koje sa sobom nosi ili nešto drugo, tek, Irish Stew of Sindidun u svom rodnom gradu uvek zvuči dobro. Koliko je ta veza posebna, momci su potvrdili posvećujući svim Beograđanima “Home Is Where Your Heart Is”. Narednu, “Whiskey in the Jar” posvećuju svima koji nisu iz Beograda. Najavljujući narednu, “Stranger”, Bojan je napomenuo da će se za ovu pesmu uskoro pojaviti i video-spot ali i da će tokom večeri odsvirati sve pesme sa novog albuma City of Grigs. Laganiji zvuk prekinula je vrlo popularna “Ditch”, ali je njen efekat ublažila “Holiday”. Još jedna posveta je pala, ovog puta za cvrčke koji su trijumfovali na nedavnim beogradskim izborima u vidu pesme “Drink and sing”. Zvanični deo zaokružila je “Take me High” a na zahtev publike odsvirane su i dve pesme u okviru bisa i onda se uz veliki zajednički naklon bend oprostio od publike do neke nove prilike, nadamo se negde na otvorenom.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.