I ti si džez

Izvor: Politika, 28.Sep.2011, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ti si džez

Beogradski džez festival otvara Pet Metini, prestonici će se prvi put predstaviti i Čarls Lojd, dok će Duško Gojković svirkom proslaviti 80. rođendan

Beogradski džez festival, 27. po redu, biće održan od 27. do 30. oktobra. Pod sloganom „I ti si džez” manifestaciju će svečano otvoriti koncertom u „Sava centru” legendarni američki umetnik Pet Metini, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Upravo Metinijev nastup biće jedini koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će biti održan van Doma omladine, a ova obnovljena ustanova, prema rečima odgovornog urednika Dragana Ambrozića, biće potpuno u znaku džeza tokom trajanja festivala. Komplet ulaznica za Beogradski džez festival staje 4.200 dinara, dok karte za koncert najveće zvezde festivala Peta Metinija 27. oktobra koštaju od 1.200 do 2.000 dinara.

Ovogodišnji program, prema rečima Ambrozića, nudi publici sve ono što je najznačajnije u savremenom džezu, uz „lekcije” iz istorije džeza, kakve će dati Duško Gojković ili Čarls Lojd, a prateći programi i sadržaji, sa druge strane, ponudiće drugačije viđenje ove muzike.

Drugog dana festivala, 28. oktobra, predstaviće se mladi trio iz Novog Sada, čiji će koncert biti idealna uvertira za svirku doajena Duška Gojkovića. Ovim koncertom, prema rečima Vojislava Pantića, umetničkog selektora festivala, odaje se priznanje Gojkoviću za sve što je uradio u karijeri, a baš te večeri on će proslaviti i svoj 80. rođendan. Specijalni gost našeg legendarnog muzičara, koji će svirati uz pratnju Big benda RTS-a, biće, kako je najavio Vladislav Tomanić, Gojkovićev menadžer, Piter King, britanski alt-saksofonista. Bogat i uzbudljiv koncert, ujedno i proslava velikog jubileja, biće prožet Gojkovićevim autorskim repertoarom.

Za treći dan najavljeni su koncerti kvarteta Neše Petrovića, koji se pred džez publiku vraća sa sasvim novim projektom koji će izvesti uz pomoć svog kvarteta. Petrović kaže da mu je izuzetna čast što će novi program moći da predstavi na ovoj manifestaciji, budući da je, kako je rekao, dete Džez festivala. Odmah posle Petrovića, ovdašnja publika biće u prilici prvi put na ovim prostorima uživo da čuje ikonu džeza, američkog saksofonistu Čarlsa Lojda sa kvartetom, u kome je i prošlogodišnji gost festivala Džejson Moran.

Festival će biti zatvoren svirkama slovenačkog muzičara Igora Lumperta sa internacionalnom postavom instrumentalista, kao i triom Amerikanca Marka Ribota.

U okviru ponoćnog programa 27. Beogradskog džez festivala u Domu omladine nastupiće Anat Fort duo, Joahim Kun Čalaba trio, Stefano Bolani sa svojim triom, „Fronezis”, Tigran Hamasjan, Kristina Branko, Eliot Šarp, sa omažem velikom bluzeru Viliju Diksonu, i austrijski saksofonista Hari Sokol.

J. K.

objavljeno: 28.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.