„Galija” slavi 35 godina

Izvor: Politika, 22.Okt.2011, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Galija” slavi 35 godina

Na svirkama u „Sava centru” rokeri iz Niša izvešće najveće hitove i prepoznatljive balade, ali u novom ruhu

Niška grupa „Galija”, jedan od najtrajnijih sastava jugoslovenskog i srpskog rokenrola, proslaviće 35 godina postojanja večerašnjim i sutrašnjim koncertima u Velikoj dvorani „Sava centra”.

Povodom jubileja, frontmen Nenad Milosavljević, tekstopisac i pevač Predrag Milosavljević i ostali članovi grupe pripremili su za koncerte poseban repertoar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sačinjen skoro isključivo od balada, za ovu priliku urađenih u novim aranžmanima.

– Koncerte smo zamislili kao proslavu 35 godina rada benda, ali i priču o najlepšim „Galijinim” baladama. Na našim standardnim svirkama obično ima prostora za samo nekoliko balada, a ovo je poseban koncert i izuzetna prilika da celo veče posvetimo upravo baladama – kaže Nenad Milosavljević – Neša Galija.

Uz posebnu scenografiju i video segmente, beogradska publika imaće priliku da, u novom ruhu, čuje „Galijine” hitove: „Još uvek sanjam”, „Da li si spavala”, „Skadarska”, „Kad me pogledaš”...

Nove aranžmane Milosavljević je objasnio činjenicom da su u određenom trenutku pesme radili „u fazonu koji je bio tada popularan, bez obzira na to da li je to pesmi prijalo ili ne”.

– Zanimljivo je čuti neke pesme u potpuno novom aranžmanu, koji im sada više odgovara. Posle toliko godina možemo sebi da priuštimo priliku da postavimo stvari na pravo mesto – dodaje Neša.

„Galija” će u „Sava centru” svirati u postavi: pevač i akustična gitara Nenad Milosavljević, pevač Predrag Milosavljević, bubnjar Boban Pavlović, gitaristi Dragutin Jakovljević i Miloš Krstić, basista Siniša Pavlović i klavijaturisti Ivan Ilić i Goran Antović, a na sceni će s bendom biti i Vojni orkestar „Stanislav Binički”.

Pre 35 godina, posle nekoliko godina kantautorskog staža, pevajući uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku, Nenad Milosavljević okupio je rok grupu za potrebe pozorišne predstave „Treća polovina” amaterske pozorišne družine iz Niša. Dogovor o osnivanju grupe sklopljen je u kafani „Galija”, poznatom okupljalištu gradskih umetnika i boema u Nišu. Bend je nazvan po kafani u kojoj je nastao, a prva proba je održana 4. januara 1976. godine u Domu kulture Niša.

Tako je počela uspešna karijera grupe „Galija”, a Milosavljević ističe da danas imaju mnogo razloga da se osećaju zadovoljnim.

– Kad podvučeš crtu i kažeš da si bio veliki u nekoliko sistema i zemalja, shvatiš da si već nešto ozbiljno postigao, ako si preživeo sve to vreme. Sada imamo puno razloga da se osećamo zadovoljnima: koncerti su nam jako dobri, uživamo na bini, osećamo se kao klinci na sceni – istakao je Milosavljević.

R. S.

objavljeno: 22.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.