Danska favorit, Srbija među prvih 20

Izvor: Politika, 12.Maj.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska favorit, Srbija među prvih 20

Pod sloganom „Svi smo jedno”, švedska Malme arena spremna za 58. „Evrosong”, koji će 18. maja dobiti novog pobednika

Pod sloganom „Svi smo jedno”, u švedskoj Malme areni sutra uveče počinje takmičenje za 58. „Pesmu Evrovizije”, na kojem učestvuju predstavnici 39 zemalja. Prvo polufinalno veče zatvara sastav „Moje tri” koji će predstavljati Srbiju.

Kao i ranijih godina, svi izvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podeljeni su u dva polufinala, dok su zemlje članice „velike petorke” (Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Španija i Italija), kao i domaćin Švedska, direktno u finalu. Iz svakog polufinala u finale će se plasirati po 10 pesama i to odlukom žirija i publike, u odnosu pola-pola. Pobednik će u finalu biti izabran između predstavnika 26 država.

Na scenu Malme arene, koja će izgledom asocirati na leptira, kao prva predstavnica u prvom polufinalu izaći će Natalija Keli iz Austrije. Dok je tokom prve večeri predviđen nastup predstavnika 16 zemalja, u drugom polufinalu na scenu će izaći muzičari iz 17 država.

Tačan redosled nastupa u finalu znaće se 17. maja u tri sata ujutru. Neposredno pre toga, na konferenciji za novinare na kojoj će biti pobednici polufinala, obaviće se preliminarni žreb finalista za nastup u prvom i drugom delu šoua na osnovu kojeg će producenti zatim odrediti tačan redosled.

U finalu „veliku petorku” predstavljaju Boni Tajler iz Velike Britanije, Amandin Buržua iz Francuske, Nemačku grupa „Kaskada”, Italiju Marko Mengoni, a Španiju grupa „El suenjo de morfeo”, dok će domaćina, Švedsku, predstavljati Robin Šernberg.

Referentna grupa Evropske radiodifuzne unije (EBU) ove godine je napravila izuzetak, i tri zemlje – Izrael, Dansku i Norvešku – odredila da nastupaju u različitim polufinalima kako bi se osigurala fer raspodela kao i raspoloživost karata za publiku i fanove u susednim zemljama. Tako će Danci, čijoj predstavnici Emeli di Forest kladionice već duže vreme predviđaju pobedu, nastupiti u prvom polufinalu, dok će norveška predstavnica Margaret Berger, koja se i dalje, po rezultatima kladionicama, nalazi na trećem mestu, pevati tokom drugog polufinala. Izraelu je EBU izašao u susret da se predstavi takođe druge polufinalne večeri, 16. maja, zbog nacionalnog praznika tokom kojeg su zabranjeni svi vidovi slavlja i zabave.

Pre desetak dana kladionice su Dancima predviđale ubedljivu pobedu, što se do danas nije promenilo. Ali, dok su među prvih pet bili i Holanđani sa predstavnicom Anuk, sada je situacija nešto drugačija. Iza Danske, na drugom mestu, nalazi se i dalje Ukrajina, sledi Norveška, kao što su bila predviđanja i pre desetak dana, ali Ruskinja Dina Garipova je sa petog skočila na četvrto mesto, a umesto Holanđana, u prvih pet zemalja ušao je Azerbejdžan.

Zemlja u kojoj se na prošlogodišnjem „Evrosongu” Švedska izborila za ovogodišnjeg domaćina, predstaviće se pesmom „Hold Me” koju će izvesti Farid Mamadov (21), po mišljenju mnogih, jedan od najboljih azerbejdžanskih vokala. Ovaj pevač izvešće romantičnu baladu čiji je autor Dimitrios Kontopoulos, producent evrovizijskih pesama za Ani Lorak i Sakisa Ruvasa.

Prema prognozama kladionica, naše predstavnice Mirna Radulović, Sara Jovanović i Nevena Božović nalaze se među prvih 20 i to je, za sada, najbolji očekivani ovogodišnji plasman od svih zemalja bivše Jugoslavije.

S. Č.

objavljeno: 13.05.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Moje 3" sutra nastupaju na Evroviziji!

Izvor: Press, 13.Maj.2013, 13:24

"Moje 3", zajedno sa pratećim vokalima Ksenijom Milošević, Dunjom Vujadinović i Jelenom Mitić pod rednim brojem 16, izvešće kompoziciju Saše Miloševića Mareta "Ljubav je svuda". Koreografiju potpisuje Miloš Paunović, a za kostime bila je zadužena Ana Ljubinković... Takmičenje će otvoriti...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.