Izvor: SerbianUnderground.com, 15.Dec.2017, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd za početnike – vodič kroz beogradske opštine

Beograd ima 17 opština i mnogobrojna naselja. Neka naselja su dobro poznata, dok biste za druga na osnovu imena pretpostavili da se nalaze mnooogo dalje od Beograda. Za one koji nisu dovoljno upoznati sa beogradskim slengom, ovo je mali vodič kroz naselja u Beogradu.
Odakle si? Ovo pitanje ima veoma različit kontekst u zavisnosti od uzrasta.
Ako imate između 12 – 18 godina i nalazite se u kraju koji nije vaš, a pitanje vam postavlja vršnjak, nastavak je prilično očigledan. Nalazite >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << se na ,,tuđoj teritoriji” pobogu, kako ste se usudili da blejite u parku u drugom kraju. Ne može to tako.
Vođa lokalne ekipe mora da pokaže svoju snagu i izazove svakoga ko mu upada na teritoriju.
Ako imate između 18 i 30 godina situacija je drugačija. U ovom uzrastu se (uglavnom) gubi fanatičan osećaj pripadnosti svom kraju i animozitet prema posetiocima. Ali se ovde susrećemo sa jednim drugim problemom.
Pitanje odakle si više ne izaziva pretnju po fizičko stanje, već psihičko. Ukoliko živite u nekom nepoželjnom kraju sledi vam snishodljivi pogled sa podignutim obrvama i ponavljanje naselja povišenim tonom, praćenim karakterističnim beogradskim au jebote.
– Odakle si?
– Iz Borče?
– Iz Borče a, au jebote, gde je to…
Naravno, ovo je reakcija nekoga ko smatra da živi u ,,poželjnom” kraju.
Nas ostale zabole ćoše odakle je neko, osim ako riba nije iz Boleča, pa moraš da je voziš 20 kilometara niz smederevski put. Ili ako živiš na Dedinju i po definiciji si buržuj.
Zemun Najozloglašeniji deo grada. To je posledica dešavanja tokom 90ih i aktivnostima najveće kriminalne grupe u Srbiji – Zemunskog klana. Takođe, mnogi Zemunci vam neće reći da su iz Beograda, nego iz Zemuna. Jer je Zemun bio zaseban grad sve do polovine 20. veka, kada je pripojen Beogradu.
,,Znam za jedan grad, pored njega je Beograd’’
Zemunom se smatra sve do naselja Bratstvo jedinstvo i Nova Galenika. Mada ima i onih kojima sve dalje od Gardoša nije Zemun. Ostala naselja su Batajnica i Zemun polje, pa ako tražite stan na dan Zemun, obratite pažnju na naselje.
Zvezdara Kad neko kaže da je sa Zvezdare, to znači da je iz Mirijeva (I, II, III, IV), Malog Mokrog Luga, Velikog Mokrog Luga. U prevodu, to su ,,nepoželjna” naselja opštine Zvezdara.
Ostali stanovnici Zvezdare će vam reći da su sa Bulbudera, Krsta (Crvenog), Đerma, Olimpa, Liona, Lipovog Lada, Učiteljskog, Vukovog spomenika ili Konjarnika.
Voždovac Voždovac je jedna od najvećih opština u Beogradu. U zavisnosti od lokacije, neko može živeti faktički u centru grada, ili u naseljima Pinosava, Beli Potok, Zuce, Ripanj (da li vam zvuči kao da je blizu).
Kad neko kaže da je sa Voždovca, to znači da je iz centra Voždovca, a ostali atraktivni delovi Voždovca su Banjica, Autokomanda, Medak, Dušanovac, Šumice, Kumodraž, Braće Jerković.
Čukarica Čukarica je karakteristična po tome što zvuči kao da je blizu, ali je većina teritorije na ovoj opštini na dobrih tri dana jahanja. Sve što nije Banovo Brdo, Košutnjak ili Ada Ciganlija, pa i neki delovi Ceraka nemaju dobru reputaciju.
Uostalom, neka od naselja su Rupčine (eeej), Velika Moštanica, Ostružnica, Žarkovo selo…
Novi Beograd Novi Beograd je opština koja je izgrađena nakon Drugog svetskog rata, u velikoj radnoj akciji za vreme komunista. Podeljen je u blokove, a sve što nisu blokovi nezvanično nije Novi Beograd (kao što je Bežanija).
Novi Beograd je ravan, prostran, siv i dosadan. Ako niste odrasli u blokovima, uvek ćete se gubiti tražeći neku adresu po Novom Beogradu. Sve izgleda slično i stalno mešate nazive ulica. Izgleda lepo kada se gleda sa Kalemegdana.
Krug dvojke Došli smo i do njega, čuveni krug dvojke. Ne, nije u pitanju krug očajaca. Reč je o teritoriji na kojoj prolazi tramvaj sa brojem dva. To je jedini tramvaj koji nema okretnicu, već vozi u krug, pa otud i naziv krug dvojke.
Kada neko kaže da je iz kruga dvojke, želi da naglasi svoj ,,pedigre”. Ako razgovarate sa normalnom osobom, reći će vam da je sa Starog grada, Savskog venca ili Vračara.
Centar Beograda Krug dvojke se smatra centrom centra, ali se kao širi centar Beograda smatraju opštine Stari Grad, Vračar i Savski venac.
Ostale ,,beogradske” opštine Kao što smo rekli, Beograd ima 17 opština, a ovde su navedene devet, šta je sa ostalima? Tu su opštine:
Palilula (Borča kontinent!) Barajevo Grocka Lazarevac Mladenovac Obrenovac Sopot Surčin Jednostavno rečeno, ovo nije Beograd, ma koliko god bi oni hteli da kažu da su iz Beograda. Na putevima ka ovim opštinama ćete često videti znak da ulazite u Beograd, što pobija svaku dalju diskusiju.
The post Beograd za početnike – vodič kroz beogradske opštine appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.