60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 2006. godine

Izvor: BalkanRock.com, 11.Feb.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 2006. godine

Godinu 2006. obilježila je 150. obljetnica rođenja Nikole Tesle i Sigmunda Freuda te 250. obljetnica rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Potpuna pomrčina Sunca bila je vidljiva u nekim djelovima svijeta, dok je iz Hrvatske bila vidljiva tek djelomična pomrčina. Pluton više nije planeta, nego je premješten u patuljaste planete.

Od filmova slavu su stekli “Borat”, “Parfem: dnevnik jednog ubojice”, “Rocky Balboa, 6. dio” i “Da Vincijev kod”, koji su dali >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << mnogo posla filmskim kritičarima.

Što se tiče glazbe, Morriseyevi fanovi u Hrvatskoj došli su na svoje na dugoočekivanom koncertu i to u sklopu prvog izdanja INmusic festivala na zagrebačkoj Šalati. Te godine publiku su u Domu sportova po prvi puta bacili u trans i legendarni Pearl Jam. Nažalost, 2006. godinu pamtimo i po smrti kralja soula Jamesa Browna.

10.  “Young Folks” – Peter Bjorn & John

Peter Bjorn & John proslavili su se pjesmom “Young Folks”. Na NME-ovoj listi “Young Folks” je zauzela drugo mjesto u izboru za pjesmu 2006. godine, a Rolling Stone ju je svrstao među 15 najboljih pjesama sa zviždanjem svih vremena. O popularnosti ove pjesme govore mnoge obrade, a samo neke od njih su one njemačke pjevačice Nene i The Kooksa, kao i pojavljivanje u televizijskim serijama, ali i reklamama.

9.  “When You Were Young” – The Killers 

Pjesma dolazi s drugog studijskog albuma The Killersa koji je postigao velik uspjeh. Statistike pokazuju kako se pjesma najduže zadržala na ljestvicama te je time njihova najuspješnija pjesma. Također, godinu dana kasnije nominirana je za nagradu Grammy za najbolju rock pjesmu i najbolji glazbeni video, snimljen u Mexicu. Killersi su inspiraciju za pjesmu pronašli u Springsteenovim “Born to run” i “Thunder Road”.

8. “Chasing Cars” – Snow Patrol 

Snow Patrol osnovani su 1994. godine, dok su prvi veći uspjeh postigli upravo sa “Chasing Cars”. Pjesma dolazi s albuma “Eyes Open”, a slavu je stekla zahvaljujući drugoj sezoni serije “Uvod u anatomiju”, u kojoj se pojavljuje. Snow Patrol dogurali su od benda koji nije previše obećavao te davne ’94. do predruge Coldplayu 15 godina kasnije, na njihovoj sjevernoameričkoj turneji. Pjevač Gary Lightbody za pjesmu tvrdi kako je najčišća ljubavna pjesma koju je ikada napisao.

7. “Whistle For The Choir” – The Fratellis

Sve pjesme s albuma “Costello Music” poznate su široj publici. Možda ne znate tko ih pjeva, ali sigurno ste ih čuli i pjevušili. Svaka od njih je bezvremenski hit. Neizostavan odličan ritam kojeg prati fućkanje. “Whistle For The Choir” je treća pjesma s albuma, a zauzela je deveto mjesto na UK ljestvici Top deset pjesama. Pjesma se prvotno zvala “Knickers In A Handbag”, ali je naziv promijenjen pod utjecajem izdavača.

6. “Supermassive Black Hole” – Muse

Sa četvrtog studijskog albuma “Black Holes and Revelations” dolazi “Supermassive Black Hole”, pjesma dramatične atmosfere. Autor pjesme je sam frontman Matthew Bellmay, čiji vokal daje onu potrebnu dozu prepoznatljivosti. Band je nastao igrom slučaja. Prvotni sastav benda tadašnjeg imena Gothic Plague raspao se upravo kada je u grupu došao Bellamy i preuzeo gitaru što se članovima nije baš svidjelo pa su i otišli. Ostao je samo Matt i bubnjar Dominic Howard, ali im se potom pridružio još jedan bubnjar – Christopher Wolstenholme koji se primio bas gitare, a zahvaljujući ovoj situaciji Muse je 1994. godine započeo svoju dugogodišnju karijeru.

5.  “The View From The Afternoon” – Arctic monkeys 

Prvi album ovog britanskog benda “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not” odmah je postigao velik uspjeh. Osim brze i plesne melodije za pjesmu “The View From The Afternoon”, video spot, kao i svi spotovi za njihove pjesme pokazuje istinski trud benda. Pjesma opisuje i kritizira noćni život, koji uvijek završava neželjeno poslanom porukom u ranojutarnje sate.

4.  “Rehab” – Amy Winehouse 

Amy Winehouse, mlada, uspješna, uvijek pod utjecajem nečega i, najbitnije od svega, odlična u onome što radi. Nažalost, napustila nas je prerano i time se pridružila klubu 27, ali zato je ostavila odličnu glazbu za sobom. “Rehab” je pjesma koja je uvela pomutnju te godine. Njezin neodlazak na rehabilitaciju na kraju ju je stajao života. Kompletan album iznjedrio je niz hitova, ali “Rehab” je onaj koji ju je proslavio. Amy je za pjesmu dobila tri Grammyja, a i obrade niza glazbenika svjedoče o njenoj popularnosti.

3. “World Wide Suicide” – Pearl Jam 

Ne dolazi s albuma koji je izrodio mnogo hitova, kao što je slučaj s “Ten”, no “World Wide Suicide” je mnogima najdraža pjesma Pearl Jama koju je napisao tko drugi nego Eddie Vedder. Pjesma se na Billboardovoj listi modernih rock pjesama zadržala tri tjedna na prvom mjestu. U pjesmi se oštro kritizira američku vladu u sklopu njihovih postupaka u ratu u Iraku. Kao da Eddie nije mogao ostati po strani i gledati u što se pretvara svijet, već je morao napisati osuđujuću pjesmu. Sva sreća da jest.

2. “Dani California” – Red Hot Chili Peppers 

Dvostruki album “Stadium Arcadium” bio je odličan potez kalifornijskog benda. Mnogi su mislili, možda i priželjkivali, da album(i) budu totalni promašaj. Peppersi su pokazali da su s godinama sve bolji i bolji te da se može očekivati svašta od njih. Odabrati jednu pjesmu s albuma bilo je vrlo teško, ali odluka je pala na “Dani California”, singl koji je prvotno bio dostupan na iTunesu, a tek onda službeno pušten u javnost. Ovaj hit osvojio je dva Grammyja, dok je na Billboardovoj ljestvici modernih rock pjesama najviše mjesto držao dugih 14 tjedana. Pjesma govori o mladoj Dani iz Kalifornije i prati njezin nesređeni život, dok spot prikazuje kronološka razdoblja rock glazbe. Pjesma se pojavljivala u raznim filmovima, a korištena je i kao promo pjesma za četvrtu sezonu serije “Sons of Anarchy“.

1. “Steady, as she goes” – The Raconteurs

Jack White u jednom od mnogih svojih ostvarenja. Ova supergrupa nastala je u Detroitu, a “Steady as she goes” im je najveći hit. Band je poznat i po mnogim obradama drugih glazbenika u svojim live izdanjima. Pjevna i zabavna pjesma koja je često puštana na radijskim postajama, a dolazi s albuma prvijenca “Broken Boy Soldiers”. Ni ova pjesma nije prošla bez obrada, a ona najspecifičnija je od Adele.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.