10 manje poznatih Urbanovih pjesama

Izvor: BalkanRock.com, 25.Maj.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 manje poznatih Urbanovih pjesama

Urban & 4 pred sobom imaju niz ljetnih nastupa. Sea Star Festival u Umagu 26. svibnja, odmah dan poslije, 27. svibnja su u Zagrebu na Torpedo Student Festivalu, a i srpanj je ispunjen festivalskim svirkama. Tim povodom predstavljamo vam samo kratki opus Urbanovog dugogodišnjeg rada. Iako su mnoge pjesme postale poznate široj publici, veliki broj pjesama ostao je nezapažen, stoga smo odlučili ispraviti nepravdu.

1. Laufer – Dio tebe

Pjesma koja >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << dolazi s prvog studijskog albuma Laufera iz davne 1994. godine pod nazivom „The best of…“ Iako je album iznjedrio niz hitova kao što su „Moja voda“, „Svijet za nas“ i „Lopov Jack“, sadrži i niz odličnih, a ne toliko poznatih pjesama. Ljubavna laganica „Dio tebe“ samo je jedna od njih.

2. Laufer – Jezik otkinutih ruža

Još jedna zanimljiva pjesma Laufera, koja nažalost nije dobila zasluženu pozornost. Pjesma je nastala kada se bend okupio nakon dugih 11 godina razdvojenosti, a zvuči kao da se nikada nisu ni raspali. Oni s više sreće pjesmu su imali prilike čuti i na koncertima, a za one s manje, tu je YouTube.

3. Urban & 4 – Samo

Vesela melodija idiličnih stihova odvodi nas u neki nepoznati svijet. Urbanov svijet na „čudnoj cesti, iza čudnih vrata“, gdje je sve moguće. Upravo je red pjevanja, recitiranja i smijeha ono što čini ovu pjesmu drugačijom i „čudnom“ ili, bolje rečeno, čudesnom.

4. Urban & 4 – Previše

„Previše“ dolazi s albuma „Otrovna kiša“ iz ’96. Stilski vrlo podsjeća na prethodnu „Samo“. Prpošna i vesela melodija, jednostavan, a jak tekst i prije svega zabavna pjesma. Prava šteta je što traje prekratko pa zapravo djeluje tek kao nekakav intro. Ali nema veze, sviđa nam se.

5. Urban & 4 – Tako glupi

Brzi ritam, uz brzu izmjenu riječi. Ritam za razbacati se i pjevati na sav glas refren: „Tako lijepi, tako glupi, rođeni da zauvijek buljimo u sunce“.

6. Urban & 4 – San o životu

Hello“ je jedan i više nego ozbiljan album. Što vokalno, što instrumentalno. Teško je izdvojiti jednu pjesmu, pošto su sve „dotjerane“ do krajnje savršenosti. „San o životu“ je dobar primjer. Sinergija Urbana i benda daje određenu jačinu ovoj pjesmi, a Vavina akustična gitara na kraju otvara dodatni prostor ponovnog proživljavanja pjesme.

7. Urban & 4 – Sutra ćemo pričati

Iako se ne bi trebala naći na ovom popisu, jer je ipak nešto poznatija od ostalih ovdje predstavljenih, nemoguće je izostaviti ovaj dragulj. Stihovi upotpunjeni s pripadajućim crno-bijelim spotom posebno dočaravaju pjesmu. Tome su znatno pridonijeli i Urbanova gluma i prenesene emocije, kao i sami podnaslovi u spotu. Što više reći osim, sutra ćemo pričati o svemu.

8. Urban & 4 – Otjeraj

Iduće pjesme dolaze s nažalost neobjavljenog albuma „Merkur/negativ“, na kojem je 14 pjesama trebalo biti podijeljeno upravo na dva ravnopravna dijela – Merkur i Negativ. Prva od njih je „Otjeraj“. Nekarakteristično jednostavan tekst za Urbana, bez uljepšavanja, predviđen da puca ravno u glavu.

9. Urban & 4 – Aroma satanica

Još jedan dokaz genijalnosti i skladnosti između benda. Svatko od njih zna svoj posao i obavlja ga najbolje moguće. Pjesma izvrsno prenosi atmosferu, a naglašene prave riječi dodatno osnažuju cjelokupan dojam.

10. Urban & 4 – Moja

„Moja“ na koncertima izazove delirij. I to s punim pravom. Spot je inače zabranjen za prikazivanje na malim ekranima radi „eksplicitnog sadržaja“. Matija Dedić na klaviru. Stihovi koji ubijaju. Urban i njegova četvorka.

Bonus: Damir Urban – Ostavljam te samu

Za kraj, kao bonus track, izvedba Urbana na Runjićevim večerima 2006. godine. Pjesma Zdenka Runjića „Ostavljam te samu“, napisana za Olivera Dragojevića, dobila je potpuno novo ruho u izvedbi ćelavca. Iako mu se potkrala mala pogreška u tekstu pri samom kraju, nitko mu to nije uzeo za zlo. Stisnite play i uživajte.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.