Izvor: Prva.rs, 23.Apr.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste za jednu instant kuću iz 3D prinera?

Arhitekti u holandskom gradu Amsterdamu ovih dana  započeli rad na prvoj 3D (printanoj) kući. Ako sve bude išlo po planu njihov projekt će biti gotov za tri godine. Ali, jedna kompanija u Šangaju tvrdi da je uspela da "isprinta" čak deset kuća od po 200 kvadrata  za manje od 24 sata!

Arhitekti u Holandiji i u Kini koriste masivne 3D printere. Onaj koji koriste Kinezi dug je skoro 150 metara, širok deset metara i dubok šest metara. Stručnjaci koji printaju 3D kuću u Amsterdamu koriste skupu plastiku, dok kinezi koriste reciklirani građevinski materijal i industrijski otpad.

Ipak najveća razlika je u tome što kineska kompanija "WinSun Decoration Design Engineering" printa delove, a zatim ih uklapa, dok se u Amsterdamu printaju čitave sobe, namještaj i ostali detalji!

Kinezi tvrde da su njihove kuće, vrlo čvrste, udobne i odmah useljive. Cena isprintane kuće iznosiće negde oko pet hiljada dolara. Nadaju se da će ti domovi najpre biti namenjeni siromašnim i raseljenim osobama, kao i osobama čije su kuće pogodile prirodne katastrofe. 
Na drugom kraju sveta, tačnije u SAD, stručnjaci u Kaliforniji počeli su da rade na 3D printeru koji će omogućiti printanje kuća u roku od 24 sata!

Izvor: zanimljivostidana

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.