Izvor: KMnovine.com, 21.Apr.2021, 20:08

Živadin Jovanović: Ko ppokušava da odustane od Rezolucije 1244

Živadin Jovanović: Ko ppokušava da odustane od Rezolucije 1244

"U izveštajima medija nema naznaka ko "pokušava da odustane" od opšte-obavezujućeg pravnog dokumenta najodgovornijeg organa za pitanja mira i bezbednosti."Piše: Živadin JovanovićSudeći po izveštavanju medija, prva poseta našeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Moskvi protekla je u znaku afirmacije značajnih dostignuća >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja strateških odnosa nastavi i u narednom periodu. Ovo je tim važnije što su veliki rezultati ostvareni u periodu pandemije Kovid 19 i što je pred nama period opasnih globalnih turbulencija i nezabeleženih izazova.

U bogatim izveštajima medija posebnu pažnju naše javnosti privukla je opaska ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je, govoreći o pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije, izjavio da "u pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost". Ponovio je podršku Rusije principijelnim stavovima i legitimnim interesima Srbije, da Kosmet treba da ostane prioritet SB UN, kao i da rezolucija 1244 treba da se izvrši u celini.
U izveštajima medija nema naznaka ko "pokušava da odustane" od opšte-obavezujućeg pravnog dokumenta najodgovornijeg organa za pitanja mira i bezbednosti. Da li je to neko ko je učestvovao u donošenju rezolucije 1244, ili ko nije izvršio svoje obaveze, ili ko je prekršio njene imperativne odredbe, ili kome je taj dokument prepreka u ekspanziji geopolitičkih interesa, ili..? Da li se u te "pokušaje", možda, ubraja zakulisno angažovanje Slovenije za prekrajanje granica koje predpostavlja bar dva "odustajanja" - od Dejtona i od rezolucije 1244? Ali, kakve kvalifikacije i čija ovlašćenja imaju Pahor i Janša da bi pokretali "odustajanje" od dokumenata koji su, uz sve manjkavosti, stubovi mira na Balkanu i u Evropi? Šta je zajednički imenitelj napada na rez. SB UN 1244 I Dejton?

Na kraju, da li je uopšte moguće da neko "odustane" od obaveza i to utvrđenih trajno važećim međunarodno-pravnim aktom najveće pravne snage? Ako se to legitimiše, kakvog smisla bi imale odluke međunarodnih foruma i međunaroni ugovori uopšte!

Jasno je da ministar Lavrov nije dao citiranu izjavu zbog neobaveštenosti ili nerealne procene o opasnosti "pokušaja odustajanja".

Poznato je da se Rusija od 1999. dosledno zalaže za mirno političko rešenje za budući status Kosmeta uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN, na osnovu i u okviru rez. SB UN 1244. Takođe, da Rusija podržava legitimne interese i stavove Srbije, odnosno, njen suverenitet i teritorijalni integritet - ustavni poredak.

S druge strane, predstavnici Srbije svih nivoa, iako se ređe javno i formalno pozivaju na rezoluciju SB UN 1244, ne propuštaju ni jednu priliku da odaju priznanje i izraze zahvalnost Rusiji, posebno predsedniku Putinu, na principijelnim stavovima, nedvosmislenoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kako u UN tako i na multilateralnom planu uopšte.

Što se tiče prištinskih lidera, oni se otvoreno i javno deklarišu za ukidanje rezolucije 1244. U tom pogledu, među njima nema razlika jer svi imaju jednog istog mentora. Razume se, njima najviše smetaju odredbe Rezolucije 1244 o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ, odnosno Srbije kao pravne sledbenice. Jednako im ne odgovaraju ni neizvršene odredbe o pravu oko 250.000 proteranih Srba i drugih ne-albanaca na slobodan, bezbedan i dostojanstven povratak, o vraćanju kontigenata srpske vojske i policije na međunarodne granične prelaze i druge lokacije na Kosmetu, garantovanje slobode kretanja, bezbednosti i drugih prava.

Kad je teč o EU, ona je dobila ulogu medijatora u "statusno neutralnim" pregovorima od Generalne skupštine UN. Bilo bi preterano pretpostaviti da bi EU išla tako daleko da poverenje medijatora dobijeno od GS zloupotrebi za pokušaj dezavuisanja odluke drugog organa sistema UN i to SB Uostalom, EU je jedan od najglasovitijih zastupnika poštovanja međunarodnog prava. Da EU ima ozbiljan problem da objasni svoj neuspeh medijatora, posebno u sprivođenju dogovora, to je svakom vidljivo. Ipak, to ne bi moglo da bude opravdanje za, eventualne njene "pokušaje odustajanja" od Rezolucije SB UN 1244. Takva neopreznost mogla bi prizvati anatemu za "revizionizam" u međunarodnim odnosima!

Ko, dakle, "pokušava da odustane" od Rezolucije 1244? U novijoj istoriji niko, bar sa Zapada, nije odustajao od bilo čega što je loše za Srbiju?* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.

 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com

Pratite nas na FacebookTwiter ili InstagramPROČITAJTE JOŠ:   
Mihajlo T. Makić: Rezolucija 1244 podmetnuta od strane francuskog ambasadora - l deo - KM NovineMihajlo T. Makić: Rezolucija 1244 podmetnuta od strane francuskog ambasadora - l deo #Rezolucija #UN1244 #NATO #Agresija1999 #Kosovo #Metohija #Srbija #Šiptari #Albanci #Separatisti Danas 24. marta 2019.godine navrašava se dvadeset godina od početka agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju ( Srbija i Crna Gora) koju je izvršio NATO pakt na čelu sa Amerikom, Nemačkom, Engleskom, Francuskom, Italijom i još četrnaest država takozvanog civilizovanog sveta.


PROČITAJTE JOŠ:   
Sledi napad na Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 - KM NovinePosle napada na Rezoluciju 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji se očekuje, u agendi zapadnih sila je da na dve decenije od bombardovanja SRJ prisile Srbiju na „pravno obavezujući sporazum" i tako zaokruže nezavisnost Kosova, smatra profesor Dejan Mirović.


PROČITAJTE JOŠ:   
Ivan Maksimović: Lažnim ratom do stvarnog priznanja - KM NovineIvan Maksimović: Lažnim ratom do stvarnog priznanja Šta krije Vučićeva galama o "napadu u pripremi" i zašto mu trebaju "kontrolisani" incidenti na Kosovu i Metohiji. Srbi na KiM su shvatili da niko ne može, tačnije ne želi da ih zaštiti, jer od njihovog stradanja svi imaju koristi.

KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...


 Povezane vesti
Ko pokušava da odustane od Rezolucije 1244

Ko pokušava da odustane od Rezolucije 1244

Izvor: Vostok.rs, 22.Apr.2021, 15:58

Sudeći po izveštavanju medija, prva poseta našeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Moskvi protekla je u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja strateških odnosa nastavi i u narednom periodu. Ovo je tiim važnije što su veliki ...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.