Zanatlijama posao u Rusiji i Sloveniji

Izvor: Blic, 08.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanatlijama posao u Rusiji i Sloveniji

Niško Udruženje zanatlija, u saradnji s opštinom Crveni krst, obezbedilo je posao za 95 građevinskih radnika u Rusiji, a prva grupa od 10 varilaca kreće put Moskve već u subotu. Za posao u Sloveniji potrebno je više desetina metalostrugara i metaloglodača.

Moskovska firma „Omnistroj" potražuje, pored 10 varilaca (sa atestom elektrovarioca), još 10 zidara i po 25 armirača, tesara i betoniraca. Prema rečima Blagoja Stanisavljevića, generalnog sekretara Udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zanatlija i preduzetnika, sat rada u Moskvi plaća se od pet i po do šest i po dolara, a obezbeđeni su hrana i kolektivni smeštaj u radničkim barakama ili privatnim stanovima.

- Radnicima koji su dobili posao firma plaća avionsku kartu do Moskve i povratnu avionsku kartu na šest meseci radi posete porodici u Srbiji. Posao je na neodređeno vreme - dodaje Stanisavljević.

Zainteresovani građevinski majstori mogu se javiti za rad u Rusiji u kancelariji broj četiri, u zgradi opštine Crveni krst, ili na broj telefona 583-601.

Nišlija Slaviša Mitić, visokokvalifikovani tesar, prijavio se za rad u Moskvi.

- Još razmišljam da li da odem u Rusiju, ne dopada mi se visina dnevnice, koja je 60 dolara, jer toliko i ovde mogu da zaradim. Imam troipogodišnje radno iskustvo u Nemačkoj, u kojoj sam bio poslovođa na gradilištima u Hamburgu, Dizeldorfu i drugim gradovima. Drugo, ne bi mi se dopalo da poslodavac daje platu u dva dela. Princip u Nemačkoj je da se majstor isplaćuje u celini - kaže Mitić.

Kada je reč o poslu u Sloveniji, privatna firma „Goran" iz Murske Subote traži veći broj metalostrugara i metaloglodača. U Udruženju zanatlija ističu da se sat plaća 3,8 evra, obezbeđeni su stan i hrana, a firma plaća radnicima socijalno osiguranje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.