U Moskvi danas rekordnih 37,4 stepena Celzijusa

Izvor: Blic, 26.Jul.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Moskvi danas rekordnih 37,4 stepena Celzijusa

Današnji dan je najtopliji u Moskvi u 130-godišnjoj istoriji meteoroloških merenja, javile su ruske agencije.

Meteorološka služba Moskve i Podmoskovlja zabeležila je u 15 sati po lokalnom (13 po srednjeevropskom) vremenu 37,4 stepena Celzijusovih u glavnom gradu Rusije.

Prethodni rekord bio je registrovan 1920. godine kada je bilo 36,8 stepeni.

U centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Moskve temperatura je premašila 38 stepeni, navodi Itar-Tas i dodaje da je moguće da naredna tri dana bude još toplije.

Istovremeno, Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da za poslednjih mesec dana veoma povećan broj smrtnih slučajeva na kupalištima, što se, pre svega, dovodi u vezu sa vrućinama.

Na pres konferenciji u Moskvi, predstavnik tog ministarstva Vadim Serjogin saopštio je da su se tokom protekle sedmice utopile 373 osobe, a od početka godine njih skoro 3.000, što je manje za 400 u poređenju sa istim periodom lane.

Serjogin je najavio da će Ministarstvo nastaviti sprovođenje mera do kraja kupališne sezone za smanjivanje broja žrtava na plažama.

Zbog požara povećan nivo zagađenja vazduha

Požari i svakodnevno gorenje tresetišta u Podmoskovlju zbog visokih temperatura, izazvali su povećanje zagađenja vazduha u Moskvi za pet do osam puta, javila je danas agencija RIA Novosti, pozivajući se na tvrdnju stručnjaka državne ekološke službe "Mosekomonitoring".

Ruske novinske agencije izveštavaju da je glavni grad Rusije praktično opkoljen dimom od gorenja treseta, u pojedinim oblastima u vazduhu se oseća snažan miris paljevine, a vidljivost na putevima jutros je bila ne veća od 300 do 500 metara.

Bez obzira na dim, moskovski aerodromi rade uobičajeno.

Interfaksu je glavni sanitarni lekar Rusije Genadij Onišenko rekao da se u naročito zadimljenim regionima savetuje kraći boravak na otvorenom, naročito starijim ljudima i onima sa problemima disajnih organa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.