Tri kandidata za novog ruskog patrijarha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri kandidata za novog ruskog patrijarha

MOSKVA - U moskovskom Hramu Hrista Spasitelja danas počinje dvodnevni Pomesni sabor na kojem će tajnim glasanjem, između tri kandidata, biti izabran 16. poglavar najveće pravoslavne crkve u svetu.

Očekuje se da će na izborima učestvovati 711 predstavnika sveštenstva, monaha i vernika iz 64 zemlje.

Sabor će početi popodne, a prethodiće mu liturgija uz učešće delegata, koji predstavljaju sveštenstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali i vernici, predstavnici ruskog društva.

Na prekjučerašnjem Arhijerejskom saboru su od 145 jerarha izabrana tri kandidata za novog patrijarha, među kojima je najveći broj glasova - 97, dobio predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve (RPC) i privremeni "čuvar patrijaršijskog prestola", mitropolit smoljenski i kalinjingradski Kiril.

Kandidati za poglavara RPC su i mitropolit kalužski i borovski Kliment (Kapalin) koji je dobio 32 glasa na Arhijerejskom saboru, i poglavar Beloruske pravoslavne crkve mitropolit Filaret, sa 16 dobijenih glasova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.