Težak udarac na Moskvu - otkud toliki zaokret?

Izvor: B92, 10.Apr.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak udarac na Moskvu - otkud toliki zaokret?

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da projekat gasovoda "Severni tok 2" nije moguć bez preciziranja uloge Ukrajine u tranzitu ruskog gasa ka Evropi

"Nije moguće da zbog 'Severnog toka 2' Ukrajina nema nikakav značaj za tranzit gasa", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, preneo je Frans pres.

Severni tok 2 je proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postojećeg gasovoda kroz Baltičko more, čime se zaobilaze istočnoevropske zemlje koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drgim zemljama Evrope.

Tim gasovodom koji kritikuju neke zemlje EU i Kijev, treba da se omogući da više ruskog gasa stigne direktno u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu. Time bi Ukrajina bila lišena naplate prava na tranzit od Moskve, što joj je važan izvor prihoda.

U intervjuu za nemački dnevnik Handelsblat Porošenko je zatražio da se odustane od tog projekta koji vodi ruski gigant Gasprom i sa kojim je Nemačka blisko povezana i optužuje se Rusija da želi da uvede Ukrajini ekonomsku i energetsku blokadu.

Prvi gasovod "Severni tok jedan" već radi.

"Projekat u kome nije jasna uloga Ukrajine u tranzitu nije moguć", rekla je Merkelova i dodala da će i politički faktori biti uzeti u razmatranje.

Nemačka je dugo branila "Severni tok dva" kao čisto komercijalni projekat i krajem marta je ukinula poslednje prepreke za njegovu izgradnju i za eksploataciju ruskog gasovoda u njenim vodama.

Neočekivana izjava nemačke kancelarke nagoveštava novi spor sa Moskvom, navodi agencija Frans pres podsećajući da tenzije između Zapada i Rusije ne prestaju da rastu poslednjih godina, posebno zbog sukoba na istoku Ukrajine u kome se suprotstavljaju proruski separatisti sa snagama Kijeva.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.