Sveti Spiridon ponovo posetio Rusiju

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Spiridon ponovo posetio Rusiju

04.10.2010. - Stotine hiljada građana Rusije se ovih dana poklonilo jednoj od najvećih hrišćanskih svetinja - moštima svetog Spiridona Trimitunskog. Ćivot (kutija ili kovčeg u koje se stavljaju mošti) s moštima hrišćanskog sveca se nalazi u Moskvi u Danilovom stavropigijalnom muškom manastiru.

Oko jednog od najstarijih manastira ruske prestonice ovih jesenjih dana može da se vidi dugački red vernika, koji su spremni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da stoje satima, bez obzira na vreme, da bi videli, celivali i molili se kod desnice svetitelja i čudotvorca Spiridona, episkopa Trimitunskog. Velika svetinja Vaselenskog pravoslavlja je već posetila Rusiju 2007. godine, onda ju je posetilo više od 1 miliona 300 hiljada ljudi. Ni ovog puta ljudski tok nije manji, - kaže Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril.

Hiljade ljudi dolaze svetitelju da bi zamolili za njegovu molitvenu pomoć u ličnim, porodičnim stvarima, zamoli za zdravlje i dobrobit, zamoli za pomoć pred Bogom. Mnogi su dobili ono što su tražili. Na tome se bazira religiozni osećaj u čoveku. Sveti ugodnici Božiji, koji su svojim životom odrazili lepotu Božije slike i prilike, sada se pred Bogom mole za sve nas. Zato se obraćamo njihovim svetim prikazima - svetim ikonama i slavnim moštima - te osećamo balgodat Božiju, koju zrače te svetinje.

Svetitelja Spiridona su u drevnoj crkvi, koja još nije bila podeljena na istočnu - pravoslavnu, i zapadnu - katoličku, poštovali su kao i svetitelja Nikolu Čudotvorca. Spiridon se rodio sredinom 3. veka na grčkom ostrvu Kipar. Od malih nogu je on vodio pravedni život, stalno pružao pomoć svima, ko mu se obraćao. Za to su ga voleli i poštovali još za života u čitavom hrišćanskom svetu. Za svoj hrišćanski način života je Spipridon dobio od Boga dar da leči ljude. Prema svedočanstvima crkvenih istoričara, 325. godine po Rođenju Hristovom na Prvom Vaselenskom Saboru svetitelj je javio očiti dokaz jedinstva Božijeg u Svetoj Trojici. Desnom rukom je on stegao ciglu, pri tome se gore digla vatra, dole je procurila voda, a u njegovoj ruci ostala glina. To su tri elementa, a samo jedna cigla, - rekao je svetitelj Spiridon. Isto tako je u Presvetoj Trojici tri Lica, a Božanstьvo jedinstveno. Za mnoge je to čudo postalo neosporan dokaz trijedinstva Boga.

Posle smrti svetitelja Spiridona su njegove mošti dugo godina bile na Kipru. Sredinom 7. veka, u vreme najezde Arapa, one su bile prenete u Carigrad. Upravo tada su ostaci jerarha bili nađeni nepodložnim trulenju, što je postalo još jedan dokaz svetosti Spiridona. Nije poznato, kada i na koji način je od moštiju odvojena desnica. Poznato je da je krajem 16. veka ona bila odoneta u Rim, te se sve do 1984. godine svetinja čuvala u jednoj rimskoj crkvi.

U Moskvi će ćivot s moštima sveca biti do 6. oktobra, zatim će on biti prenet u Sankt-Peterburg. 15. oktobra će desnica svetitelja i čudotvorca Spiridona, episkopa Trimitunskog biti vraćena na grčko ostrvo Krf, gde se čuva od kraja 1980-h godina proteklog stoleća.

Izvor: Glas Rusije, © foto: en.wikipedia.org

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.