Šta će prikazati na vojnoj pradi u Moskvi 9. maja

Izvor: Vostok.rs, 25.Mar.2011, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će prikazati na vojnoj pradi u Moskvi 9. maja

25.03.2011. -

Vojne parade su za ruske građane postale kulminacija Dana Pobede – narodnog praznika sa suzama u očima. Na 66. godišnjicu završetka Velikog Otadžbinskog rata one će biti održane u 23 grada RF i prema dogovoru sa vlastima Ukrajine u gradu-heroju Sevastopolju.

U vodu Počasne straže koji nosi preko Crvenog trga Dražvnu zastavu Rusije i Zastavu Pobede, 8 je vojnika: komandir, barjaktari >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i asistenti. Svi oni su odlični sutdenti vojne obuke, visoki preko 180 centimetara, u sportskoj formi – po 6 sati dnevno bave se strojevom i fizičkom pripremom. Svaki od vojnika voda koji nosi zastavu ima ili dedu ili pradedu koji su učestvovali u Velikom Otadžbinskom ratu.

Za učešće u vojnim paradama planira se angažovanjem preko 43 hiljade vojnika Ministarstva odbrane i oko 11 hiljada iz drugih federalnih resora, govori zamenik načlenika Generalštaba Oružanih snaga RF general-pukovnik Valerij Gerasimov.

Biće angažovano preko 700 jedinica naoružanja i vojne tehnike, na desetine artiljerijskih oruđa i vojne tehnike, na desetine artiljerijskih oruđa i oruđa za praznični vatromet. Muzičku pratnju parade će osiguravati preko 2000 vojnih muzičara. Tradicionalno finale prazničnih svečanosti će biti artiljerijski vatromet od 30 rafala, koji će biti priređen u 22 sata po lokalnom vremenu u gradovima-herojima, kao i u gradovima ratne slave.

Na Paradi Pobede u Moskvi moći će da se vidi višekanalski protivavionski raketno-topovski kompleks malog dometa Pancir-S1. Preko kaldrme Crvenog trga će proći i tri lansirna uređaja mobilnog kompleksa Topolj-M. Oni su već izveli marš od 400 kilometara iz Vladimirske oblasti u Podmoskovlje. Ovde kod naselja Alabino nalazi se baza za trening – kopija Crvenog trga, gde se izvodi proba parade. Jer na paradi postoje stroga pravila kretanja kolona: čitava kopnena tehnika treba da pređe preko glavnog trga zemlje za sat vremena. Zato na probama sve se proračunava do u sekundu, kako bi se znalo u koje vreme da se grade kolone, da se započne kretanje preko trga i da se sa njema ode, ne izlazeći iz vremenskih okvira.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.