Srbi sa KiM pozivaju Rusiju u pomoć

Izvor: B92, 18.Nov.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa KiM pozivaju Rusiju u pomoć

Moskva -- Molba oko 20.000 kosovskih Srba za državljanstvo Rusije jeste "poziv u pomoć" zbog albanske represije, kaže ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"To nije pokušaj da emigriraju, koliko je molba da budu zaštićeni", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je međunarodna zajednica kosovskim Srbima "garantovala zaštitu od progona... ali je oni još nemaju". "Mislim da su odlučili da im najbolji zaštitnik... može biti naš partner i naši prijatelji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Ruska Federacija", kazao je Jeremić.

Rusija je detaljno proučila zahtev kosovskih Srba za državljanstvo, ali mora da poštuje zakon o tome, izjavio je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da na političkom planu "Moskva odlično razume motive njihovog obraćanja".

Kosačov: Akcija očajnih ljudi

U rusku Državnu Dumu obraćanje kosovskih Srba sa molbom za državljanstvo Rusije, za sada nije stiglo, piše predsednik Odbora Državne Dume za spoljnu politiku Konstatin Kosačov u svom blogu na internetu.

"Ali, ako se potvrdi i sama činenjica tog pisma, i tim pre broj inicijatora te akcije, to je sigurno vanredan događaj. I simoboličan. Pri tom, ne samo za rusku već i za evropsku istoriju", naveo je Kosačov.

"Jasno je da je reč upravo o političkoj akciji, akciji očajnih ljudi koji su prepušteni sudbini od strane lokalnih vlasti, od Beograda i Brisela", naveo je Kosačov.

To je, po njegovim rečima, "vapaj iz duše, da bi ih čuli i ništa vise od toga", ocenio je on.

Kosačov je ukazao da to obraćanje nije, u formalnom smislu, zahtev za državljanstvo, i izrazio sumnju da bilo ko od potpisnika želi da se preseli u Rusiju bez obzira na to što neki ruski političari "zadovoljno trljaju ruke pričajući o kosovsko-evropskoj sramoti i rusko-sibirskom trijumfu".

Po njegovim rečima, stvar nije u praktičnim konsekvencama i ne u tome kako će na to reagovati Rusija. "Sigurno će reagovati", naveo je Kosačov, dodavši da je suština u samoj činjenici obraćanja.

"Veliki broj ljudi, ujedinjenih zajedničkom nesrećom, traži pravičnost i spas u Rusiji. Ne u smislu prostora koje može da ih prihvati, već u smislu institucije koja može da iz zaštiti", naveo je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.