Sputnjik: Ruski PVO u Srbiji održaće ravnotežu na Balkanu

Izvor: RTS, 15.Jan.2016, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sputnjik: Ruski PVO u Srbiji održaće ravnotežu na Balkanu

Ako planovi Srbije o dobijanju PVO sistema i lovaca mig-29 od Rusije budu uspešni, dobijeno naoružanje obnoviće ravnotežu na Balkanu koja bi mogla da bude narušena planovima Hrvatske da od SAD kupi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, piše list "Komersant", prenosi "Sputnjik".
Prema podacima izvora Komersanta, Beograd se obratio Moskvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povodom ruskog PVO sistema pošto je Hrvatska saopštila da namerava da od SAD nabavi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, koje mogu da obaraju ciljeve na rastojanju od 300 kilometara.

"Srpska vojska smatra da će pojavljivanje ovakvog oružja na Balkanu promeniti ravnotežu snaga u regionu, ali pomoć od onih koji ih tako aktivno zovu u NATO nisu dočekali. I bili su prinuđeni da se obrate nama", kaže izvor.
Srpski zahtev već je upućen u Rusiju. Specijalna komisija za vojno-tehničku saradnju dveju zemalja razmotriće ga do kraja januara, o čemu je nedavno govorio i ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.
"Mi ćemo ovaj spisak proučiti s najvećom pažnjom, razmotrićemo ga i u skladu s mogućnostima ispuniti", obećao je Rogozin.
Prema podacima Komersanta, srpsku vojsku interesuju pre svega sistemi PVO srednjeg ("buk" i "tor") i malog ("pancir-S1") dometa.
Što se tiče pitanja o isporuci kompleksa zemlja-vazduh S-300, tokom susreta u Beogradu ono nije potegnuto, pošto srpski vojni budžet ne dopušta takvu vrstu kupovine.
Pored toga, prema informacijama lista, Ministarstvo odbrane Srbije namerava da popuni svoj avio-park s nekoliko lovaca tipa Mig-29.
Srpska vojska sada ima deset aviona mig-29 (računajući šest kupljenih od Rusije 2013. godine), jedanaest aviona mig-21, kao i nekoliko desetina lovaca J-22 "orao", piše Sputnjik.
Izvori Komersanta tvrde da ako Moskva i Beograd usaglase količinu neophodnih sistema PVO i aviona, oni će biti isporučivani iz postojećih resursa Ministarstva odbrane Rusije, uz naknadnu modernizaciju.
Ta varijanta će za Srbiju biti i brža i jeftinija, piše list i navodi da će to omogućiti očuvanje balansa snaga u balkanskom regionu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.