Sporazum tužilaštva Rusije i Srbije

Izvor: B92, 12.Jan.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum tužilaštva Rusije i Srbije

Moskva -- Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac potpisala je s generalnim tužiocem Ruske Federacije Jurijem Čajkom sporazum o saradnji između dva tužilaštva.

Sporazum će obezbediti intenzivnu saradnju između Srbije i Rusije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, ekstremizma, prometa oružja, narkotika, krivičnih dela iz oblasti visokotehonološkog kriminala i drugih društveno opasnih krivičnih dela.

Zagorka Dolovac je istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se više neće dešavati da zbog nedostatka komunikacije, pa samim tim i saradnje, kao što je dosad bio slučaj, pojedinci izbegnu krivično gonjenje. Ubuduće ni Srbija ni Rusija neće biti sigurna kuća za pojedince koji učine krivična dela, a traže azil u ovim državama.

Mada posle potpisivanja sporazuma u Moskvi nije govorila o mogućim predmetima, stručnjaci smatraju da će sporazum sprečiti da se ponove slučajevi poput onoga sa suprugom i sinom bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Mira i Marko Milošević dobili su devedesetih godina azil u Rusiji, pa ne mogu da budu izručeni Srbiji, iako je za njima raspisana poternica i pokrenuta istraga o švercu duvana.

Rusija se pominje i kao moguća destinacija Bogoljuba i Sretena Karića za kojima je Srbija raspisala poternicu zbog sumnje da su umešani u aferu "Mobtel" u kojoj je država oštećena za desetine miliona evra.

Dolovac je danas s generalnim tužiocem Ruske Federacije Jurijem Čajkom potpisala sporazum koji omogućava saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, ekstremizma, trgovine oružjem, narkotika, krivičnih dela iz oblasti viskotehonološkog kriminala i drugih društveno opasnih krivičnih dela.

Dolovac boravi u dvodnevnoj poseti ruskom tužilaštvu, koje je danas obeležilo 290 godina od osnivanja, a sutra će je primiti predsednik Rusije Dimitrij Medvedev.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.