Skolkovo – simbol inovacija u svemu

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2010, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skolkovo – simbol inovacija u svemu

21.09.2010. -

U Rusiji je formiran klub prijatelja inovacionog centra Skolkovo. Svoju želju da rade na tom projektu izjavili su Moskovski i Peterburški univerzitet, tehnički univerziteti Moskve i Kazanja i druge vodeće ruske visokoškolske ustanove.

Inovacioni grad neće biti zatvorena teritorija, efekat njegove delatnosti će imati međunarodni karakter. Ovo je izjavio koordinator projekta, prvi zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rukovodioca administracije predsednika Vladislav Surkov. Istovremeno Skolkovo treba da postane platforma gde će raditi najbolji stručnjaci, biznismeni i menadžeri. Upravo zato već sada postoje planovi da se Skolkovo učini otvorenim za sve koji se zanimaju za napredne ideje i koji su zaista spremni da stvaraju nove tehnologije, konstatovao je Surkov:

Meni se čini da je Skolskovo određeno geografsko mesto. Ali u smislu svoje delatnosti, ono će, naravno, biti i saveznih razmera. I nesumnjivo međunarodnih. Mislim da će sporazum pokazati svima naš glavni cilj da inovacioni centar postane ne nekakva zatvorena teritorija, gde neki pametni ljudi nešto smišljaju. Da to bude, kako je sada popularno da se kaže, otvorena platforma, na kojoj će najbolji naučnici zemlje, studenti, postdiplomci, profesori, inženjeri kompanija, odgovarajućih fabrika, preduzeća, moći zajedno da prave novi tehnološki proizvod.

Kako bi se stvorio novi proizvod treba ne samo obnoviti proizvodne fondove i uvoditi nove tehnologije. Treba naučiti da se zarađuje novac, uvodeći ove tehnologije i razrade u život. Zato je danas za mnoge stručnjake Skolkovo simbol novog prilaza njihovom radu, ističe poslanik Državne dume Anton Beljakov:

Skolkovo kao trend je izvesna nada da će se pojaviti dašak vazduha za stvaralačke ljude. I njihovi pronalasci, njihove naučne misli i razrade će biti uvedene.

Ali Skolkovo će rešavati i važne političke zadatke. Jer sposobnost države da osigura i održava visoko nivo tehnološkog razvoja jedna je od crta demokratije.

O vezi ekonomskih preobražaja i razvoja demokratije govore mnogi eksperti. Po njihovom mišljenju, upravo inovaciona ekonomija će pomoći jačanju demokratskih vrednosti u ruskom društvu.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Logotip: www.skolkovo.ru

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.