Skat: Zahtev za diplomatski status centra u Nišu nije u redu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Dec.2017, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skat: Zahtev za diplomatski status centra u Nišu nije u redu

Srbija bi trebalo da bude pažljiva i sumnjičava povodom zahteva o dodeli diplomatskog statusa Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, kaže ambasador SAD Kajl Skat, koji smatra da takav zahtev nije u redu.

U intervjuu za praznični broj "Blica", Skat kaže da "buka" oko tog centra dolazi od onih koji žele da vatrogasci obučeni za pružanje pomoći u vanrednim situacijama dobiju diplomatski i teritorijalni imunitet.

"To nije normalno. I mi i rukovodstvo Srbije bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trebalo da se zapitamo - zašto je to toliko važno za Moskvu i zašto to zahtevaju. Šta mi kažemo? U vezi sa ovim Srbija bi trebalo da bude pažljiva i sumnjičava jer taj zahtev nije uredu", kaže Skat.

Naveo je da će SAD nastaviti da budu sumnjičave i da se pitaju šta su krajnji ciljevi za eventualno davanje diplomatskog statusa tom centru.

Upitan o diplomatskom statusu za NATO vojnike, Skat kaže da vojnici NATO svaki put moraju da unapred da dobiju dozvolu od srpskih vlasti, te navodi da oni dobijaju funkcionalni imunitet po ugovoru Srbije sa NATO, ali nemaju diplomatski i teritorijalni imunitet.

"To što se zahteva za centar u Nišu nije isto što i status za NATO vojnike", kaže Skat.

On navodi da su ljudi iz američke ambasade, po pozovu centra iz Niša, bili tamo.

"Ali nije pitanje šta su oni sada, pravo pitanje je zašto se traži siplomatski status za humanitarni centra i šta može da bude. Jer u tom slučaju on bi bio zatvoren i za javnost i za Srbiju, a formiran je kao zajednički centar Srbije i Rusije", rekao je Skat.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ambasador Skot: To u Nišu nije normalno...

Izvor: Mondo, 31.Dec.2017

Srbija bi trebalo da bude pažljiva i sumnjičava povodom zahteva o dodeli diplomatskog statusa Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, kaže ambasador SAD Kajl Skot...Foto: Twitter/screenshot..On smatra da takav zahtev nije u redu...U intervjuu za praznični broj "Blica", Skot kaže da "buka" oko...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.