Ruski patrijarh poziva SPC da očuva jedinstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski patrijarh poziva SPC da očuva jedinstvo

MOSKVA - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je danas međunarodnu zajednicu da osigura bezbednost Srba i pravoslavnih svetinja na Kosovu, a Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da očuva jedinstvo.

U razgovoru sa ambasadorkom Srbije u Rusiji Jelicom Kurjak on je naveo da Ruska pravoslavna crkva (RPC) podržava napore srpskog rukovodstva u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. "Pridajemo veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << značaj odnosima Srbije i Rusije, odnosima SPC i RPC", kazao je on, dodajući da RPC saoseća sa "bolom Srba zbog formalnog gubitka Kosova".

Ruski patrijarh je izrazio podršku naporima Srbije da ospori priznavanje nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom, ali je ocenio da priznavanje nezavisnosti od strane niza država otežava sudski proces.

On je ipak izrazio nadu da će sud "zaštititi norme međunarodnog prava", jer u suprotnom, po njegovoj oceni, to može dovesti do različitih događaja koji bi destabilizovali međunarodne odnose.

Patrijarh Kiril je kazao da se RPC moli za zdravlje patrijarha SPC Pavla i izrazio nadu da će SPC u sadašnjoj situaciji očuvati jedinstvo.

"Nadamo se da ovo ne jednostavno vreme za SPC ni na koji način neće uticati pogubno na jedinstvo i solidarnost arhijereja. Veoma je važno da crkva svojim jedinstvom daje primer srpskom društvu", kazao je Kiril.

Patrijarh Kiril je izrazio spremnost ruske strane da pomogne u završavanju izgradnje hrama Svetog Save u Beogradu, mada je ukazao da ekonomska kriza ograničava mogućnosti.

Ambasadorka Jelica Kurjak je ruskom patrijarhu prenela pozdrav predsednika Borisa Tadića i navela da su društvo i rukovodstvo u Srbiji "sa radošću" dočekali njegov izbor za patrijarha, jer je tokom decenije podržavao Srbiju i njene napore.

Ona je izrazila zahvalnost RPC i rukovodstvu Rusije za podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.