Rusija predlaže da centar za humanitarno reagovanje u Karabahu postane međunarodni

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2020, 17:58

Rusija predlaže da centar za humanitarno reagovanje u Karabahu postane međunarodni

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je saopštio nakon pregovora sa jermenskim kolegom Arom Ajvazjanom u Moskvi da mere, koje su utvrđene u trilateralnoj izjavi o Karabahu, počinju da se sprovode maksimalno efikasno.
On je precizirao da ima na umu regione koji su predati Azerbejdžanu, razmeštanje mirovnjaka u Karabahu, stvaranje Lačinskog koridora između Karabaha i Jermenije i deblokadu svih transportnih i ekonomskih veza i komunikacija. „Sve to je sadržano u izjavi i ostvaruje se maksimalno efikasno“, rekao je ministar. On je istakao da Rusija predlaže da centar za humanitarno reagovanje u Karabahu postane međunarodni i da se u njegovu delatnost uključe Jermenija i Azerbejdžan. „Razgovarali smo i o pitanjima vezanim za stvaranje centra za humanitarno reagovanje, što je inicijativa predsednika Putina. Predložili smo da ovaj centar postane međunarodni, uz učešće Jermenije i Azerbejdžana. Sada razgovaramo o praktičnim pitanjima takve inicijative. U njenoj primeni učestvovaće mnoga ruska ministarstva i odeljenja“, rekao je Lavrov. Kako je rekao, Moskva će pozdraviti sve korake ka pomirenju Jermenije i Azerbejdžana, uključujući direktne kontakte Bakua i Jerevana. „Pozdravljaćemo sve korake koje strane budu spremne da preduzmu u ovom pravcu, podstaći ćemo ih da to učine. Pomenuli ste izglede za direktne kontakte između Bakua i Jerevana, uključujući i na najvišem nivou. Na našim jermenskim i azerbejdžanskim kolegama je da odluče kada to može da se dogodi“, rekao je on na konferenciji za novinare u Moskvi. On je dodao da bi kopredsednici grupe Minsk iz OEBS-a trebalo da posvete posebnu pažnju temi očuvanja kulturnih objekata u Nagorno-Karabahu i da je neophodno stimulisati napredak u ovom pravcu.    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Mnogo problema se nakupilo u odnosima Moskve i Berlina, što zahteva resetovanje

Izvor: Vostok.rs, 08.Dec.2020, 13:37

Mnogo problema se nakupilo u odnosima Moskve i Berlina, što zahteva resetovanje, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa delegacijom stranke Alternativa za Nemačku u Moskvi. „Rusija i Nemačka imaju mnogo problema prema kojima zauzimamo različite stavove, ponekad i suprotne,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.