Rusija je iskoristila šansu da se umeša

Izvor: B92, 01.Jun.2018, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija je iskoristila šansu da se umeša"

Poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Pjongjangu imala je za cilj da pokaže da je Moskva važan igrač u rešavanju korejskog pitanja, piše “Independent“.

Ta poseta je, kako piše list, a prenosi Sputnjik, potpuno u skladu s ruskom spoljnom politikom, usmerenom na suprotstavljanje uticaju SAD.

Perspektiva susreta lidera Severne Koreje i SAD veoma je neizvesna, a Rusija je upravo tu činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iskoristila da bi se umešala u dijalog, piše “Independent“.

Tokom meseca u kojem je napetost u odnosima Severne Koreje i SAD rasla, Rusija se ograničavala na zalaganje za plan mirnog rešavanja krize koji je sastavila Kina i u više navrata pozivala SAD i Južnu Koreju da odustanu od održavanja zajedničkih vojnih vežbi koje Severna Koreja shvata kao provokaciju, navodi britanski list.

“Independent“ ocenjuje da se, iako Severnu Koreju i Rusiju povezuju prilično bliski odnosi, Kim Džon Un ne uzda toliko u Moskvu, koliko u novac svog glavnog trgovinskog partnera — Kine. Rusija se, pritom, ne suočava s tako velikom opasnošću od potencijalnog korejskog sukoba kao Južna Koreja i Japan.

U ovom trenutku, smatra “Independent“, ruski predsednik Vladimir Putin teži tome da se pokaže kao zaštitnik Rusije od “trulog Zapada“, što uporedo sa demonstracijom ruske sile Evropi i SAD doprinosi i rastu Putinove popularnosti među biračima.

“Independent“ navodi da Rusija nikada neće propustiti šansu da pokaže da je kadra da utiče na događaje na svetskoj pozornici, a još je bolje ako može da pokaže uticaj na konflikt u koji su umešane SAD.

List situaciju s Korejskim poluostrvom upoređuje s krizom u Siriji: “Čim su SAD objavile da teže tome da se manje mešaju u unutrašnja pitanja te zemlje, Rusija je podržala sirijskog predsednika Bašara el Asada i našla se direktno u centru sirijske krize. Samim tim, ona je dala na znanje da se na nju mora računati“.

Kremlj je, prema oceni “Independenta“, u neizvesnosti u vezi sa sastankom lidera Severne Koreje i SAD, video šansu za sebe. Poseta Lavrova Pjongjangu podsetila je SAD da bilo kakav dugoročni sporazum zahteva odobravanje Rusije, navodi britanski list.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Indipendent: Moskva je važan igrač

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jun.2018

Poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Pjongjangu imala je cilj da pokaže da je Moskva važan igrač u rešavanju korejskog pitanja, piše britanski "Indipendent". Ta poseta je, kako piše list, potpuno u skladu s ruskom spoljnom politikom, usmerenom na suprotstavljanje uticaju SAD...Perspektiva...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.