Rusija i SAD bez dogovora o antiraketnom štitu

Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i SAD bez dogovora o antiraketnom štitu

Rusija i SAD se posle dvodnevnih konsultacija u Moskvi nisu dogovorile o američkim planovima instaliranja elemenata protivraketne odbrane u Istočnoj Evropi, čemu se Rusija oštro protivi.



U razgovorima "dva plus dva" učestvovali su ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, i ministri odbrane Anatolij Serđukov i Robert Gejts. Delegacije su primili i odlazeći i novoizabrani predsednici Rusije Vladimir Putin i Dmitrij >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Medvedev.

"Principijelne pozicije naših strana se nisu promenile", izjavio je Serđukov.

On je kazao da je američka strana iznela niz mera, koje treba da izloži u pismenom obliku, nakon čega ruski eksperti treba da ih izuče.

Gejts je kazao da će američka strana dostaviti svoje predloge, u pismenom vidu već večeras.

"Imali smo mogućnost da razgovaramo o merama za povećanje poverenja, koje bi Rusiju uverile da objekti u Poljskoj i Češkoj neće predstavljati pretnju. Otišli smo daleko napred u predstavljanju naših dokaza, i ruske kolege su ocenile da su naše ideje korisne i važne i da će ih i dalje izučavati", rekao je Gejts.

Lavrov je rekao da su predstavnici SAD priznali da je zabrinutost Moskve povodom američkih planova "opravdana". Ipak, naveo je on, SAD su "čvrsto rešile da stvore treći pozicioni plan, ali su razumele da smo zabrinuti i iznele su predloge kako bi to otklonile". Predlozi su "važni" i nadamo se da ćemo posle izučavanja moći da potvrdimo tu ocenu, kazao je Lavrov.

Kondoliza Rajs je rekla da će Rusija i SAD pripremiti strateški okvirni dokument koji će obuhvatiti sve oblasti saradnje dve zemlje.

"Složili smo se da je potrebno napraviti zajednički strateški okvirni dokument , u kojem ćemo moći da trazimo te elemente o kojima su se predsednici SAD i Rusije dogovorili i koji će sadržati sve elemente saradnje Rusije i SAD", kazala je Rajs.

Tusk: Američki raketni štit u Poljskoj nije pretnja za Rusiju

Za Poljsku je važno da Rusija ne shvata kao pretnju moguće razmeštanje na poljskoj teritoriji američkih raketnih odbrambenih postrojenja, izjavio je poljski premijer Donald Tusk. On je rekao da je Poljska spremna da razgovara o oblicima ruskog vojnog nadziranja američkog raketnog štita na njenoj teritoriji, kao i o detaljima koji bi pomogli da se Rusija oseća bezbedno, dodajući da bi Poljska istovremeno želela da nadgleda ruska postrojenja koja bi mogla ugroziti poljsku bezbednost, javila je ruska agencija Itar-Tas.

"Poljska nema ni planove ni lokacije koji bi mogli ugroziti Rusiju", podvukao je Tusk i dodao da se na eventualnim pregovorima neće razgovarati o stalnom prisustvu ruskih inspektora na teritoriji Poljske.

Visoka američka delegacija u sastavu Kondoliza Rajs, državni sekretar SAD, i Robert Gejts, ministar odbrane SAD, doputovala je juče u Moskvu sa novim predlogom rešenja spora dve sile oko američkog antiraketnog štita - kako piše „Njujork tajms", Amerikanci su spremni da ponude Kremlju dogovor da se antiraketni štit, za koji Rusija veruje da je uperen protiv njenih vojnih snaga, ne stavlja u pogon dok se ne utvrdi da postoji realna pretnja od iranskih raketa dugog dometa, odnosno dok se ne utvrdi da one mogu da dosegnu Evropu.

Ovo je još jedna u nizu ponuda kojima Amerikanci pokušavaju da omekšaju tvrdu poziciju odlazećeg ruskog predsednika Vladimira Putina. Ranije ponude su obuhvatale prisustvo ruskih inspektora na poligonima američke protivraketne odbrane i sporiji tempo instaliranja štita.

Ruski predsenik Vladimir Putin je, ne iznoseći detalje, juče rekao da su neka pitanja rusko-američkih odnosa konačno rešena.

Putin je podsetio da su razgovori „dva plus dva" ruskih i američkih šefova diplomatije i odbrane već održani pre pola godine.

„Od tada je prošlo šest meseci i čini mi se da se u vezi sa nekim problemima može staviti tačka u vidu konačnih sporazuma", rekao je on, ne precizirajući koja su sporna pitanja rešena.

Putin je rekao da je nedavno primio „ozbiljan dokument" od američkog predsednika Džordža Buša u kojem mu on nudi mogućnost za uspešno napredovanje odnosa dve zemlje.

Rajsova je izrazila želju da se postojeća neslaganja između Moskve i Vašingtona prevaziđu. Gejts je dodao da su on i američki državni sekretar došli u Moskvu „u nadi da će ostvariti napredak u nizu pitanja oko kojih nema saglasnosti".

Rajs i Gejts su se prethodno sastali sa Dmitrijem Medvedevom, koji u maju preuzima dužnost predsednika Rusije. Sastanku su prisustvovali i ruski ministri spoljnih poslova i odbrane Sergej Lavrov i Anatolij Serdjukov, s kojima će američki gosti sutra nastaviti razgovore.

Rajs je Medvedevu čestitala na nedavnoj pobedi i rekla da je sa njim uspostavila dobre radne odnose i da očekuje da će se oni nastaviti. Medvedev je rekao da očekuje napete pregovore, ali je napomenuo da postoji zajednička volja da se prevaziđu neslaganja i o raketnom štitu i o zameni sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja („Start"), koji ističe iduće godine.

„Nadam se da ćemo uspeti da pređemo sa konceptualnog nivoa na konkretnije predloge", uzvratila je Rajsova, aludirajući na predloge koje su SAD iznele Rusiji na prethodnom sastanku u oktobru.

Sporni antiraketni štit je sistem koji bi omogućio Amerikancima da obaraju eventualne balističke rakete ispaljene iz Severne Koreje i Irana, zemalja koje je Vašington svojevremeno svrstao u tzv. osovinu zla.

On obuhvata postojeće radare na Aljasci i Kaliforniji u SAD i u Fajlingdejlu u Britaniji, kao i planirani radar na Grenlandu. Sistem uključuje i rakete presretače, koje su dosad stacionirane na Aljasci - njih 40 - i četiri u Kaliforniji. Plan je da se deset tih raketa rasporedi u Poljskoj, s tim da ih podržava radar u Češkoj. Još 130 raketa presretača je stacionirano na brodovima.

Evropske štitonoše

Češka - SAD žele da u bivšoj sovjetskoj vojnoj bazi u Brdu razmeste radar povezan sa projektom antiraketnog štita do 2011-2013. Češka vlada u pregovorima traži garancije da on neće biti uperen protiv Rusije. Ankete pokazuju da su čak dve trećine Čeha protiv štita. Opozicija predlaže da se o projektu raspiše referendum. Sledeća runda pregovora zakazana je za 9. april. Češki premijer Mirek Topolanek je u poseti Vašingtonu krajem februara sklopio sporazum o ukidanju viza za Čehe za putovanja u SAD.

Poljska - Predviđeno je da se u toj zemlji stacionira deset raketa presretača koje bi bile povezane sa radarom u Češkoj. Međutim, poljski zvaničnici su nagovestili da žele da sačekaju sa odlukom dok ne prođu američki predsednički izbori u novembru. Poljska je takođe tražila od SAD u zamenu modernizaciju svoje vojske.

Turska - SAD od februara vode tajne pregovore o stacioniranju mobilnog radara svoje protivraketne odbrane u Turskoj, a zvanični pregovori treba da počnu na samitu NATO u Bukureštu, u aprilu, tvrde ruski mediji. Gejts je nedavno o tome razgovarao sa turskim partnerima u Ankari, nudeći da za treći centar odbrane SAD pruže Turskoj materijalnu pomoć u modernizovanju vojske i investicije u vojni sektor Turske od milijardu dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.