Rusija gradi dva nova nuklearna reaktora u Iranu

Izvor: BKTV News, 11.Nov.2014, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija gradi dva nova nuklearna reaktora u Iranu

Predstavnici Rusije i Irana su danas u Moskvi potpisali ugovor prema kojem će ruska državna kompanija „Rosatom“ izgraditi dva nova nuklearna reaktora u sklopu iranske nuklearke „Bušer“, čime će ukupan broj reaktora u Iranu biti povećan na osam, objavili su ruski mediji.

Osim dva reaktora u sklopu postrojenja „Bušer“, ugovor sadrži opciju da ruska kompanija na drugim lokacijama u Iranu izgradi još >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << četiri reaktora, saopštio je „Rosatom“, a prenela agencija AFP.
Pored toga, ruske i iranske vlasti će takođe razmotriti „proizvodnju komponenti nuklearnog goriva u Iranu“, navodi se u saopštenju.
Iran i svetske sile trenutno pregovaraju o smanjenju obima iranskog nuklearnog programa, za koji Zapad navodi da bi mogao da bude paravan za proizvodnju nuklearnog oružja, ali Iran navodi da je reč o programu u mirotvorne svrhe. Rok za postizanje dogovora je 24. novembar.
Izvor: tanjug.rs
The post Rusija gradi dva nova nuklearna reaktora u Iranu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.