Rusi neprikosnoveni: Dokaz da su ključni igrač

Izvor: B92, 17.Nov.2016, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi neprikosnoveni: Dokaz da su ključni igrač

Moskva -- Ruski izvoz sirove nafte, kondenzata i naftnih derivata premašio je 70 odsto bruto proizvodnje tečnih goriva u prošloj godini.

To čini Rusiju ključnim izvoznikom nafte i naftnih derivata na globalnom tržištu, saopštio je "Fič rejtings", agencija koja se bavi procenom kreditnih potencijala zemalja u svetu.

Proizvodnja nafte u ovoj zemlji ostaće verovatno nepromenjena i na rekordnom nivou uprkos sankcijama koje su zapadne zemlje uvele protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskve, procenjuje ova agencija.

Zapadne sankcije koje su uvedene 2014. godine su do sada imale ograničen uticaj na proizvodnju nafte.

"Ruski izvoz sirove nafte uključujući kondenzate i naftne derivate prešli su 70 odsto okupne proizvodnje tečnih goriva u 2015. godini čineći Rusiju ključnim globalnim izvoznikom tečnih goriva i naftnih proizvoda. `Fič` očekuje da Rusija ostane veliki izvoznik sirove nafte i naftnih proivoda", navodi se u izveštaju.

Ruska proizvodnja nafte u oktobru bila je u prosjeku 11,2 miliona barela dnevno, što predstavlja rekord u postsovjetskoj Rusiji, prenosi "Sputnjik".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.