Rusi UPOZORAVAJU MAKEDONIJU: Na delu je RUSKOFOBIČNA KAMPANJA Zapada!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2019, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi UPOZORAVAJU MAKEDONIJU: Na delu je RUSKOFOBIČNA KAMPANJA Zapada!

Moskva polazi od činjenice da Rezolucija 845 Saveta bezbednosti UN iz 1993. godine sadrži zahtev generalnom sekretaru UN da izveštava Savet o napretku u rešavanju pitanja zvaničnog imena Makedonije

Ruski ambasador u Makedoniji Sergej Bazdnikin optužio je danas zapadne države da "nastavljaju rusofobičnu kampanju" u Makedoniji i poručio da Moskva smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da bi o pitanju promene imena Makedonije trebalo razgovarati u Savetu bezbednosti UN.

- Pojedine zapadne zemlje, prevođene SAD, zaista jačaju antirusko osećanje širom sveta pokušavajući da u svoju propagandnu orbitu uvuku što je više zemalja moguće, uključujući i stavljanjem posebnog naglasa na zloglasnu ''atlanstku solidarnost - rekao je Bazdnikin.

Takvi pokušaji su, tvrdi on, viđeni i u Makedoniji.

- Jedna od praktičnih manifestacija ove besomučne kampanje je proterivanje ruskog diplomate iz Skoplja u martu prošle godine, opet kao gest solidarnosti u takozvanom slučaju Skripalj - rekao je ambasador.

On je naglasio da nisu postojali dokazi o bilo kakvoj umešanosti Rusije u unutrašnje poslove Makedonije.

- U mračnoj sobi ne može se naći crna mačka, naročito ako nema mačke, a Skoplje je to nedavno priznalo - napominje ruski diplomata.

Ističe i da se Moskva nada da će makedonski političari moći da podnesu pritisak i u praksi dokažu da njihova uveravanja o interesu da zadrže prijateljske odnose sa Rusijom "nisu samo reči". Bazdnikin napominje i da Rusija smatra da bi o pitanju promene imena Makedonije trebalo razgovarati u Savetu bezbednosti UN.  Prema njegovim rečima, .

- Ovaj zahtev mora se mora ispoštovati, naravno. Poznato je da su odluke Saveta bezbednosti UN obavezujuće za sve. Kada će se to dogoditi zavisi od mnogo faktora, uključujući tehničkih i organizacionih - poručio je Bazdnikin.

Grčki parlament sinoć je ratifikovao Protokol o pristupanju Severne Makedonije u članstvo NATO, čime i zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum i upotreba novog imena države Republika Severna Makedonija za unutrasnju i spoljnu upotrebu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.