Izvor: B92, 03.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Kosovo i okretanje ka Moskvi

Helsinki -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren je izjavio da pojedini političari u Srbiji problem Kosova koriste kao razlog za okretanje ka Moskvi, umesto ka Briselu.

"Kosovo se često citira u unutrašnjim raspravama u Srbiji kao razlog za okretanje ka Moskvi, umesto ka Briselu. To je opasna igra jer bi Srbija bila prva zemlja koja bi propatila ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi vlast i osetljiva ekonomija na Kosovu bili neuspešni", kazao je Ren u govoru na Univerzitetu u Oksfordu, koji je preneo njegov kabinet.

"Srbija ne treba da podriva uticaje jer joj je potrebna ruka vodilja Evropske unije da bi Kosovo funkcionisalo", dodao je Ren.

Ren je, u tom kontekstu, izjavio da se, pred vanredne parlamentarne izbore 11. maja, narod Srbije nalazi pred "konkretnim izborom između dva modela: evropske budućnosti i nacionalističke prošlosti".

"Srpski narod može da izabere veće slobode, bolji životni standard, mirne dobrosusedske odnose ili da rizikuje samoizolaciju ukoliko izabere nacionalistički autoritarizam koji mu nude oni koji odbacuju Evropsku uniju i evropski način života", izjavio je Ren.

"Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije je snažan signal srpskom narodu i njegovoj perspektivi u EU", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.