Pu­tin: Gonićemo teroriste ma u kom delu sve­ta bili

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pu­tin: Gonićemo teroriste ma u kom delu sve­ta bili

Iako se čini da su Rusi „konačno priznali” da je avion pao zbog podmetnute bombe, oni su odlučili da to učine onog momenta kada su stigli pozivi gotovo celog sveta na jedinstvenu borbu protiv terorizma

Rusija je danas, po završetku zvanične istrage, objavila da je na putnički avion „erbas 321”, na letu od Šarm el Šeika do Sankt Peterburga, izvršen teroristički napad. Šef ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov je na sednici Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rusije, kojom je predsedavao Vladimir Putin, rekao da je tokom leta aktivirana eksplozivna naprava ručne izrade sačinjena od 1,5 kilograma trotila, čije su čestice pronađene na delovima aviona i prtljagu poginula 224 putnika.

„Ubistvo naših državljana na Sinaju među najkrvavijim je zločinima po broju žrtava”, rekao je Putin. On je potom naglasio: „Tragaćemo za njima ma gde se sakrili. Naći ćemo ih u kom god delu sveta da se nalaze i kazniti. Akcije naše vojske u Siriji moraju ne samo da se nastave već i intenziviraju, tako da teroristi shvate da je osveta neizbežna.”

Putin je podsetio da ovo nije prvi put da se Rusija suočava sa „varvarskim terorističkim zločinima” i naveo primer eksplozije na železničkoj stanici u Volgogradu u decembru 2013. godine. „Nismo zaboravili ništa i nikoga”, rekao je ruski predsednik.

Govoreći o podmetanju bombe u ruski putnički avion, koji je eksplodirao u vazduhu 31. oktobra, izazvavši najveću tragediju u istoriji ruskog civilnog vazduhoplovstva, Putin je, pozivajući se na poglavlje UN o samoodbrani, rekao da se moraju pronaći počinioci. „Svako ko pokušada pomognekriminalcima i pruži im utočište treba da zna da će snositi posledice”, rekao je ruski predsednik.

Rojters je juče ujutru izvestio da je Rusija već počela da bombarduje Raku i da je pre napada dala SAD detaljna obaveštenja o masovnim vazdušnim udarima na uporište ID. Od početka ruskih vazdušnih udara u Siriji, krajem septembra, SAD su negirale ruske izveštaje da su njihove mete pripadnici ID, tvrdeći da oni bombarduju tzv. umerenu opoziciju (koju u borbi protiv Asada podržava SAD) i obezbeđuju podršku sirijskom predsedniku.

Francuska je posle terorističkog napada u Parizu apelovala na Vašington i Moskvu da se pridruže širokoj koaliciji u borbi protiv ID, koja je preuzela odgovornost za terorističke napade u Parizu i obaranje ruskog putničkog aviona na Sinaju.

Pozivajući se na visokog američkog oficira, koji nije želeo da bude imenovan, Rojters je preneo da bivši rivali „hladnog rata” i dalje nisu vojno kooordinisani. Američki oficir tvrdi da su se SAD juče našle na mukama, jer se komunikacija sa Moskvom zasniva samo na obezbeđivanju sigurnosti pilota i aviona, pošto su dve zemlje prošlog meseca postigle sporazum o bezbednosti u vazduhu. „Rusi su nas obavestili pre napada, preko centra Koalicijeza vazdušne operacijeuKataru”, rekao je ovaj zvaničnik i dodao da su dobili informacije da će Rusi koristiti krstareće rakete sa brodova i bombardere. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče popodne je potvrdio da su ruski bombarderi gađali strateške položaje ID u provincijama Raka, Deir Ezor, Alepo i Idlib.

Deo javnosti ukazuje da je za buduću vazdušnu operaciju koalicije predvođene SAD i ruske vojne udare u Siriji, kao i celokupnu borbu protiv terorizma, značajan tajming objavljivanja konačnih rezultata pada ruskog aviona. Naime, Rusi su odlučili da četiri dana posle sinhronizovanih terorističkih napada u Parizu objave da je uzrok pada njihovog aviona takođe teroristički čin.

Iako na prvi pogled izgleda da su Rusi „konačno priznali” da je avion oborila podmetnuta bomba, primetno je da su dugo izbegavali da daju bilo kakvu nezvaničnu procenu o uzroku eksplozije aviona. To su učinili onog momenta kada su stigli pozivi gotovo celog sveta na jedinstvenu borbu protiv terorizma. U svakom slučaju, posle promene delovanja ID, koja u poslednje vreme preduzima terorističke napade na teritoriji država koje je bombarduju, i opšte „mobilizacije” i poziva na zajedničko delovanje protiv terorizma, SAD će teško moći da Rusiju drže po strani kao nepoželjnog partnera koji sam deluje u Siriji.

Osim toga, Putin je na samitu G-20 u Turskoj pre dva dana rekao da Rusija poseduje podatke koji dokazuju da 40 zemalja finansira ID i da su među njima i neke članice G-20. Takođe je naveo da je hitno potrebno prekinuti trgovinu naftom od koje ID dobija prihode, posredno ukazujući kome se isplati postojanje ID. „Pokazao sam svojim kolegama fotografije iz svemira i ruskih letelica, na kojima se vidi kolika je količina ilegalne trgovine naftom”, rekao je Putin.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je juče rekao da ovaj savez pozdravlja činjenicu da Rusija radi zajedno sa drugim narodima u pronalaženju političkog rešenja za krizu u Siriji. On je dodao da„Rusijamože da igrakonstruktivnu uloguu Siriji”, ali je ponovio da je većinaruskih vojnih udara do sada bila usmerena naoblasti koje nisupod kontrolomID.

Rusija je zaključke zvanične istrage objavila 18 dana posle tragedije, izbegavajući sve vreme da daje bilo kakve procene. U međuvremenu su američki i britanski obaveštajni izvori i zvaničnici i lideri SAD i Velike Britanije (Barak Obama, Dejvid Kameron i Filip Hamond) tvrdili da je verovatni uzrok pada ruskog aviona podmetanje bombe u prtljažnik aviona.

Ruske i egipatske vlasti, koje su radile na istrazi, javno su zamerile Stejt departmentu i britanskoj vladi što ih nisu obavestili o svojim saznanjima. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da je Moskva „šokirana saznanjem da britanska vlada raspolaže nekim informacijama koje bi mogle da rasvetle šta se desilo na nebu iznadEgipta – a da te podatke nisu izneli”.

Iako nisu imali svoje ljude u istrazi na terenu, ispostavilo se da su njihove obaveštajne službe presrele komunikaciju između džihadista na Sinajskom poluostrvu koji su govorili o organizovanju terorističkog napada. „Njujork tajms” je prošle nedelje izvestio da su „nekoliko dana pre udesa presretnute elektronske komunikacije u kojima su militanti razgovarali o napadu na avion, ali američki zvaničnici su rekli da takva ’brbljanja’ često ’pokupe’”.

Tek 10 dana po padu aviona, Kremlj je potvrdio da je dobio „određene informacije” od Londona.

-----------------------------------------

Rusija sa Francuskom, SAD sa Turskom u borbi protiv terorizma

PredsednikRusijeVladimir Putinnaredio je juče da ruska raketna krstarica,stacioniranau Sredozemnom moru, uspostavi kontakt safrancuskim nosačem aviona „Šarl de Gol”, kojiuskorostiže u Sredozemlje. „Francuski pomorski odred predvođen nosačem aviona uskoro će ući u vaš sektor. Treba da uspostavie direktan kontakt s Francuzima i sa njima sarađujete kao sa saveznicima”, rekao je Putin na sastanku sa članovima Generalštaba ruske vojske koji su zaduženi za vojne operacije u Siriji, preneo je „Sputnjik”.

Prethodno su se u telefonskom razgovoru predsednici Rusije i Francuske Putin iFransoaOlandsložilida obezbedevojnu i obaveštajnusaradnju izmeđuRusijei Francuske. Takođe su se dogovorili da se sastanu u Moskvi 26. novembra, kada će nastaviti „lični dijalog oborbiprotiv terorizma i drugim relevantnimtemama”, saopšteno je iz Kremlja. Oland, koji je nije prisustvovao samitu G-20 tokom vikenda zbog terorističkih napada u Parizu, najavio je da ćese sastatisa liderimaRusijei SAD kako bi razgovarali o ujedinjenju snagaprotiv terorizma. Oland će 24. novembra razgovarati o tome sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

S druge strane, SAD i Turska će otpočeti zajedničku operaciju za zatvaranje severne sirijske granice, koju pripadnici ID koriste kao rutu za krijumčarenje, najavio je juče američki državni sekretar Džon Keri. Kako je objasnio u intevrjuu za Si-En-En, 75 odsto severne sirijske granice je trenutno zatvoreno, a SAD i Turska nameravaju da u okviru zajedničke operacije zatvore i preostalih 98 kilometara.

U okviru američko-turskog plana, od „umerenih sirijskih pobunjenika” koje je obučila američka vojska, očekuje se da se bore protiv ID na terenu i pomognu u koordinisanju vazdušnih napada koalicije predvođene SAD-om, čiji avioni poleću iz turskih baza.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ruski avion u Egiptu ipak oborili teroristi

Izvor: OkRadio.rs, 17.Nov.2015

Uzrok pada ruskog aviona u Egiptu je eksplozija bombe, izjavio je direktor federalne bezbednosne službe Aleksandar Bortnikov dodavši da su tragovi eksploziva pronađeni na ostacima aviona. "Možemo da kažemo da je avionska nesreća na Sinaju bila teroristički čin", rekao je Bortnikov ruskom predsedniku...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.