Prikazan prvi posleratni film − Slavica

Izvor: Studnel.com, 12.Maj.2016, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prikazan prvi posleratni film − Slavica

Reditelj filma Vjekoslav Afrić, koji je inače bio pozorišni glumac, nakon iskustva koje je stekao prilikom rada na filmu U planinama Jugoslavije, snimljenog u produkciji Moskovskog filmskog studija, odlučuje da snimi film po sopstvenom scenariju. Godine 1946. Afrić je okupio ekipu glumaca koji su igrali u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i za samo dva meseca snimio film. Glavne uloge igrali su Marijan Lovrić i Irena Kolesar, a snimatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << je bio Žorž Skrigin. Glumci nisu dobili honorare, već samo dnevnice. Vjekoslav Afrić je posle toga snimio još dva filma, posle čega se posvetio profesuri na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Radnja filma odvija se u malom dalmatinskom mestu, gde devojka Slavica radi u fabrici sardina i upoznaje mladog ribara Marina. Oni se zavole i pridružuju se ribarima koji nameravaju da sami sagrade svoj brod, osnuju zadrugu i tako se suprotstave gazdi koji ih izrabljuje. Počinje rat, njih dvoje se pridružuju ustanicima protiv okupatora, kriju tek sagrađen brodić, da bi ga kasnije predali partizanima. U jednoj od borbi, Slavica gine, a brodić dobija njeno ime i postaje jedan od prvih u floti jugoslovenske ratne mornarice.

Izvori: 
secanja.com, srpskilegat.rs.

filmslavicairena kolesarna danasnji dandogadjaj
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.