Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan aneks o revitalizaciji HE "Đerdap 1"

MOSKVA - Rusko akcionarsko društvo "Silovije mašini", Elektroprivreda Srbije i rukovodstvo HE "Đerdap-1" potpisali su aneks sporazuma kojim je aktiviran projekat za isporuku energetske opreme i revitalizaciju hidroelektrane "Đerdap-1".

Vrednost ugovora iznosi oko 140 miliona dolara, saopštila je informativna služba kompanije "Silovije mašini".

Prema uslovima potpisanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazuma, "Silovije mašini" će ove godine za prvi hidroagregat isporučiti turbinu i generator snage 201 megavata, a pokrenuće i radove na revitalizaciji dela postojeće opreme, u cilju povećanja snage agregata preostalih pet blokova ove hidroelektrane, sa 174 na 201 megavat.

Svake godine, počev od tekuće, obnavljaće se jedan od šest agregata, kako bi se njihova pojedinačna snaga povećala za više do 15 odsto.

Završetak radova predviđen je za 2015. godinu. Planirana revitalizacija omogućiće da se nesmetani rad najveće srpske hidroelektrane produži za 30 godina i da se godišnja proizvodnja struje poveća na 500 miliona kilovatčasova.

Prvobitno je ugovor za isporuku opreme i revitalizaciju HE "Đerdap-1" dodeljen "Silovim mašinama" posle tendera objavljenog 2003. godine, a projekat je trebalo da se finansira sredstvime duga bivšeg SSSR bivšoj SFRJ. Zbog raspada Jugoslavije i usaglašavanja oko podele duga finansiranje projekta je bilo zamrznuto.

Ruska kompanija je, međutim, počela izradu opreme pre odluke srpske strane o načinu finansiranja, a turbina i generator snage 201 megavat za prvi blok elektrane su u celini kompletirani.

Strane su uspele da reše pitanje finansiranja projekta, za koji će se koristiti sredstva državnog duga Ruske Federacije Srbiji i sopstvena sredstva srpske strane.

Turbine i generatore hidroelektrane "Đerdap-1" proizveli su "Silovije mašini" od 1970. do 1972. godine. Decenije besprekornog rada agregata u velikoj meri su doprineli da se srpska strana odluči da hidroelektranu rekonstruiše upravo proizvođač opreme.

Pored projekta za revitalizaciju HE "Đerdap-1", ruska firma aktivno učestvuje u modernizaciji regulacionih sistema deset turbina HE "Đerdap-2".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.