Postojala mogućnost za politički proces za Kosovo

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postojala mogućnost za politički proces za Kosovo

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da je Moskva odbila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova zato što je postojala mogućnost za politički proces kojim bi bila ispunjena prava Albanaca bez kršenja istorijske teritorije Srbije.

Upitan zašto Abhazija i Južna Osetija treba da budu nezavisne, a Kosovo ne, on je u intervjuu austrijskom dnevniku "Tiroler tagescajtung" naglasio da je "najvažniji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << argument da Kosovu u vreme proglašenja nezavisnosti niko nije ugrožavao bezbednost".

"Beograd je dao garancije da neće izvršiti nikakav vojni, niti ekonomski pritisak. Zbog toga smo verovali da postoji mogućnost za politički proces kojim bi se zadovoljila prava Albanaca, bez kršenja istorijske teritorije Srbije. U slučaju Južne Osetije bilo je direktnog napada i za te narode se radilo o preživljavanju", objasnio je Čurkin.

Što se tiče rata na Kavkazu pre godinu dana, on je podvukao da se radilo o agresiji Gruzije na Južnu Osetiju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.