Izvor: B92, 17.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje za ubistvo novinarke

Moskva -- U Moskvi je danas počelo suđenje optuženima za ubistvo novinarke Ane Politkovske, koje će, po odluci suda, biti otvoreno za javnost.

Dmitrij Muratov, glavni urednik "Nove gazete", čiji je Politkovska bila novinar, kazao je na početku suđenja da otvorenost daje šansu za objektivnost sudskog procesa.

Advokat jednog od optuženih, Murad Musajev, kazao je da u predmetu nedostaju dokazi o krivici njegovog štićenika, te da je neophodan otvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proces.

Na suđenju koje bi bilo zatvoreno za javnost insistiralo je tužilaštvo.

Muratov je, takođe, kazao da je zadovoljan što će proces pratiti mediji, kao i ruski ombudsman Vladimir Lukin.

Predsednik Fonda za zaštitu slobode reči Aleksej Simonov izjavio je novinarima da pod kontrolom javnog mnjenja postoje veće šanse da proces bude objektivan. On je naveo da je glavni optuženi, izvršilac ubistva, i dalje u bekstvu, a da se ne zna ni ko je naručilac.

Ana Politkovska, koja je bila oštar kritičar politike Kremlja prema Čečeniji, kao i čečenskih vlasti, ubijena je u liftu zgrade u kojoj je stanovala 7. oktobra 2006. godine.

Za ubistvo su optuženi Sergej Hadžikurbanov i braća Džabrail i Ibrahim Mahmudov, iz Čečenije. Odvojeno je podignuta optužnica protiv neposrednog izvršioca Rustama Mahmudova, za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.