Pentagon testirao raketu srednjeg dometa

Izvor: RTS, 13.Dec.2019, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon testirao raketu srednjeg dometa

Ministarstvo odbrane SAD izvršilo je testiranje rakete koja bi bila zabranjena Sporazumom o nuklearnom raketama srednjeg dometa (INF), na šta su neki zagovornici kontrole oružja iz SAD rekli su da se time rizikuje nepotrebna trka u naoružanju sa Moskvom.
Prototip rakete napravljen je da bude naoružan nenuklearnom bojevom glavom.
Pentagon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je odbio da otkrije specifičnosti mimo toga što je raketa lansirana sa "statičkog lansirnog postolja" u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji i da je sletela u more.
Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa letela više od 800 kilometara, prenosi AP.
Do testa je došlo u trenutku kada je budućnosti kontrole naoružanja sve neizvesnija.
Poslednje preostalo ograničenje američkog i ruskog nuklearnog oružja po ugovoru "Novi Start" iz 2010. godine trebalo bi da istekne u februaru 2021.
Taj ugovor može biti produžen na još pet godina bez zahteva ponovnog pregovora o njegovim glavnim uslovima. Trampova administracija nije pokazala zainteresovanost za to, piše AP.
Pentagon je odbio da otkrije maksimalni domet testirane rakete, dok su u prošlosti rekli su da će to biti otprilike od 3.000 do 4.000 kilometara, što je dovoljno za postizanje potencijalnih ciljeva, na primer, u delovima Kine iz baze na Guamu.
Deril Kimbal, izvršni direktor Udruženja za kontrolu oružja, rekao je da je raketni projekat Pentagona greška.
"Ovo je nesmotrena i nepotrebna eskalacija koja će pogoršati tenzije sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom - a svi bi bili u dometu ove vrste raketa ako se ikada rasporede", rekao je Kimbal.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD lansirale raketu srednjeg dometa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2019

Ministarstvo odbrane SAD izvršilo je testiranje rakete koja bi bila zabranjena Sporazumom o nuklearnom raketama srednjeg dometa (INF), na šta su neki zagovornici kontrole oružja iz SAD rekli su da se time rizikuje nepotrebna trka u naoružanju sa Moskvom...Prototip rakete konfiguriran je da bude naoružan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.