Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Rusije odlikovao srpskog ambasadora

MOSKVA - Ambasador Srbije u Rusiji Stanimir Vukićević položio je danas na Slovenskom trgu u Moskvi cveće na spomenik svetiteljima Ćirilu i Metodiju, tvorcima azbuke i utemeljivačima slovenske pismenosti.

Ambasadoru Vukićeviću je, povodom praznika slovenskih svetitelja i Dana slovenske pismenosti i kulture, jedinog državno-crkvenog praznika u Rusiji, patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi uručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << orden "Jedinstvo" Evropskog komiteta za nagrade Ujedinjenih nacija, Slovenskog fonda Rusije i Međunarodnog udruženja fondova mira.

Zahvaljujući na dodeljenoj nagradi, ambasador Srbije je istakao da mu je velika čast što prima nagradu od poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Orden su dobili i ambasadori Bugarske, Makedonije, Slovačke, Hrvatske i Slovenije.

Ruski patrijarh je prethodno od Sabornog trga u Kremlju do Slovenskog trga, gde je održana moleban slovenskim prosvetiteljima, predvodio litiju u kojoj je bilo oko 2.000 vernika i sveštenika, praćenu zvonima sa crkava koje se nalaze na putu prolaska svečane povorke.

Preporod

Preporod pravoslavlja neophodan je za duhovno ozdravljenje naroda, izjavio Aleksij Drugi čestitajući Dan slovenske pismenosti i kulture.

Pročitana je i čestitka ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, koji je istakao da su ove svečanosti važne za ceo slovenski svet i da doprinose jačanju jedinstva slovenskih naroda.

Prethodno je u Uspenskom saboru Kremlja Aleksij Drugi služio svečanu liturgiju.

Dani slovenske pismenosti i kulture prvi put u Rusiji su svečano obeleženi 1863, povodom 1.000 godina od kada su prosvetitelji Ćirilo i Metodije preveli Jevanđelje i Psaltir, a praznik - koji u suštini predstavlja i praznik ruske kulture i književnosti, kao državni ponovo je počeo da se obeležava tek 1991, shodno predsedničkom ukazu.

U crkvama se služe liturgije slovenskim svetiteljima i održavaju se litije, muzički koncerti, festivali narodnog stvaralaštva ili takmičenja studenata filologije.

11 slovenskih zemalja

Centralna manifestacija Dana slovenske pismenosti i kulture održava se svake godine u drugom gradu, a ove je to Tver, gde su kod Obeliska pobede na svečanom otvaranju proslave učestvovale delegacije 11 slovenskih zemalja i 18 regiona Rusije.

Ministar kulture Rusije Aleksandar Avdejev rekao je da ovaj praznik pomaže slovenskim narodima da sačuvaju duhovno zajedništvo i da jačaju kulturne veze.

"Imamo iste izvore, bliske po duhu tradicije. Moramo zajedno ceniti i čuvati našu veliku kulturu", rekao je ministar Avdejev.

Avdejev je kazao kako će "naša velika kultura uvek ostati velika zahvaljujući životnom podvigu Ćirila i Metodija. Zahvaljujući njima mi smo postali hrišćani, mi smo postali pravoslavci. To je važno shvatiti i pamtiti radi razvoja sadašnje kulure Rusije", rekao je ruski ministar.

Čestitku ruskog predsednika u Tveru pročitao je njegov opunomoćeni predstavnik za Centralni Federalni Okrug Georgij Poltavčenko.

Izložbe slika, ikona, grafika i skulptura

U Tveru je priređeno oko 40 manifestacija, juče je otvorena izložba Spomenici otadžbine, na kojoj je izloženo više od 100 umetničkih dela - slika, ikona, grafika i skulptura, održava se konferencija "Slovenski svet: sličnosti i razlike", koncerti i folklorni nastupi.

Ćirilo i Metodije su Grci iz Soluna, tvorci prvog slovenskog pisma koje su sačinili prilagođavanjem grčke azbuke slovenskim glasovnim potrebama i na njega su prevodili crkvene knjige.

Braća su se bavila prosvetiteljskim radom u Velikoj Moravskoj, a posle Ćirilove smrti Metodije je nastavio misionarski rad u Moravskoj i Panoniji, a kada je i on umro, njihovi učenici nastavili rad među južnim Slovenima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.