Patrijarh Kiril osvetio gigantsko zvono

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2012, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril osvetio gigantsko zvono

05.08.2012. -

Treće po veličini zvono Rusije osvetio je poglavar Ruske crkve u toku svoje pastirske posete velikom gradu Privološkog federalnog okruga Rusije Nižnjem Novgorodu. Bronzana blagovest ukupne mase 64 tone bila je odlivena u Baltičkoj fabrici u Peterburgu. Neprocenjiv dar je predat eparhiji u čast 400-godišnjice narodnog ustanka predvođenjem Kozme Minjina i Dmitrija Požarskog, zahvaljujući kojima je Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bila oslobođena od poljskih intervenata.

Ovaj datum će biti široko obeležen u RPC 4. novembra 2012. godine.

Zvono Saborno danas se naziva jedinstvenom blagovesti. Njegovo livenje je bilo zaista svenarodni posao, a osnovni ton zvuka je nota la donje oktave. Prvi ko je čuo glas Sabornog bio je patrijarh Kiril. Ovaj snažni zvuk nas vraća kako u prošlost, tako i usmerava u budućnsot, podvukao je poglavar RPC.

- Čuli ste kako je snažan glas ovog zvona? Ono nas spaja sa prethodnim generacijama, sa onima koji nisu žalili snage za zidanje crkava, škola, bolnica, koji nisu žalili snage da ispune život našeg naroda hrišćanskim vrednostima, od kojih je glavna ljubav. Ovo zvono nas podseća na tu veliku i značajnu prošlost. Mi smo svi odgovorni za to da duhovni potencijal Svete Rusije oplodotvori naredne generacije, da im snagu vere, snagu moralnog osećaja, ljubavi za svoju zemlju, za svoju Otadžbinu, za svoj narod, za svoju Crkvu, sposobnost suprotstavljanja svakakvim đavolskim iskušenjima, sposobnost odvajanja laži od istine, dobra od zla, svetlosti od tame.

Ideja da se izlije Saborno pojavila se još 2007. na inicijativu prethodnog patrijarha Aleksija Drugog. 71 tona bakra i 17 tona olova – uravo toliko potrošnog materijala bilo je potrebno da se pojavi četvorometarski gigant. On je postao treći po veličini posle zvona u Trojice-Sergijevoj lavri teškog 72 tona i zvona na Moskovskom Kremlju težine 65 tona. Danas je Saborni simbol preporoda duhovnosti čitave ruske zemlje, rekao je u intervjuu za Glas Rusije rukovodilac pres-službe i službe protokola Nižegorodske eparhije Vitalij Grudanov.

- Iz istorije znamo da su posle 1917. godine mnoge pravoslavne svetinje Rusije bile razorene, a crkve zatvorene. U poslednje dve deenije, kada se aktivno preporađa duhovni život i crkvena izgradnja, realizacija ovog projekta je postala nekakav simobl koji svedoči o tome da je na ruskoj zemlji jaka vera.

Bez obzira na to što je zvono izliveno po svim kanonima zvonarske veštine, nije moglo bez visokih tehnologija. Kupola giganta je radi čistog zvuka bila modelovana specijalnim kompjuterskim programom. Ništa manje složen zadatak morali su da rešavaju i ljudi. Tako je na reljefu blagovesti bilo neophodno prikazati kako svetce, tako i one koji za sada nisu uvršteni među njih. Posle dugih razmišljanja prilaz je nađen – već poznate svetce ograničili su posebnim kvadratnim ramovima, a ostale su smestili u krugove. Tako se i pored toga što se nalaze u jednistvenom prostoru i čak u jednom redu, oni razlikuju jedni od drugih i ne mogu se pomešati.

U Nižnji Novgorod iz Sankt-Peterburga zvono je stiglo brodom krajem ovog juna. Transport je bio složen zadatak. Zbog velike težina zvona i verovatnoće nasukavnja, brod koji ga je prevozio išao je izmenjenom maršrutom, a kašnjenje je iznosilo skoro 24 sata. Za sada jee zvono smešteno na privremenom zvoniku na teritoriji Aleksandro-Nevskog sabora grada, gde će biti dok administracija i mitropolija Nižnjeg Novgoroda ne odredi njegovo stalno mesto. Vdrovatno će ti biti ušće dve reke – Volge i Oke. Zahvaljujući takvom položaju zvuk zvona će se prostirati vodenom površinom daleko van granica grada.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.