Pala odluka: Rumunija proteruje ruskog diplomatu

Izvor: B92, 26.Apr.2021, 14:09

Pala odluka: Rumunija proteruje ruskog diplomatu

Bukurešt -- Rumunija će proterati ruskog diplomatu u znak solidarnosti sa Češkom, koja je u diplomatskom sukobu sa Moskvom, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

"Rumunske vlasti su odlučile da proglase personom non grata na teritoriji Rumunije Alekseja Gričajeva, zamenika vojnog atašea pri ambasadi Ruske Federacije u Bukureštu, s obzirom na njegove aktivnosti i postupke suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima", navodi se u saopštenju ministarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministarstvo dodaje da je ruski ambasador Valerij Kuzmin pozvan i obavešten o toj odluci. Češka vlada je prošle nedelje optužila rusku tajnu službu da stoji iza eksplozije skladišta municije 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe, i proterala 18 ruskih diplomata zbog špijunaže.

Rusija je uzvratila zahtevom da 20 čeških diplomata napusti njenu teritoriju, nakon čega je Prag objavio da će ograniči broj ruskih diplomata u Češkoj tako da misije obe zemlje imaju isti broj predstavnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je ponovo negirao navode Češke.

"To su veoma ozbiljne optužbe protiv Rusije", rekao je on i ocenio da su te optužbe "neosnovane", "neprijateljske" i "izuzetno štetne" za bilateralne odnose.

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček zatražio je prošlog utorka od partnera u Evropskoj uniji i NATO-u da proteraju ruske diplomate u znak podrške Pragu.

Slovačka i baltičke zemlje su odmah najavile proterivanje ukupno sedam ruskih diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rumunija sada proteruje ruskog diplomatu

Izvor: Danas, 27.Apr.2021, 00:01

Rumunija je objavila danas de će i ona proterati jednog ruskog diplomatu poput više zemalja centralne i istočne Evrope koje su isto uradile iz solidarnosti sa Češkom koja je u diplomatskom sukobu sa Moskvom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.