PSIHOLOSKI I BALISTICKI UDARI Ovih 5 ruskih oruzja bi rasturilo Turke

Izvor: medio.rs, 27.Nov.2015, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSIHOLOSKI I BALISTICKI UDARI Ovih 5 ruskih oruzja bi rasturilo Turke

Nadamo se da će doći do popuštanja napetosti između Rusije i Turske, jer bi čak i ograničeni rat bio previše bolan za obe strane. Ali, ako sukob Ankare i Moskve pređe na viši nivo, ovih pet oružja će ruskoj strani omogućiti prednost.

Lovac-bombarder SU-34 i rakete vazduh-vazduh AA-10 / AA-12

Lovac-bombarder Suhoj-34 je 2008. zamenio starije modele Tu-22M i Su-24. U poređenju sa turskim F-16, Su-34 može da nositi više naoružanja i goriva, tako da >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << ima duži domet. Rusija trenutno ima više od osamdeset aviona Su-34S, od kojih je oko petnaest u Siriji. Posle obaranja aviona  24. novembra, treba očekivati da će Su-34 preuzeti veću ulogu u vazdušnom nadmetanju sa F-16, jer je bolji u odbrani i ima visoku upravljivost - sve to Su-34 čini tvrdim orahom za turski F-16.Su-34 postaje još opasniji protivnik kada se uzmu u obzir njegove vazduh-vazduh rakete AA-10 i AA-12. Raketa AA-12 ima domet od oko šezdeset milja (100 kilometara), dok turski F-16 ima američke raket AIM-120 AMRAAM, čiji je domet oko trideset milja (pedeset kilometara), što posebno može da izazove veću štetu turskoj strani u nekoj vazdušnoj borbi.

Krašuka-4

Krašuka-4 sistem za ometanje je najnovije oružje elektronskog rata u ruskom arsenalu. Kao multifunkcionalna platforma širokopojasnog ometanja, ona može da poremeti radare na zemlji, u vazduhu (posebno AVAKS sisteme) i satelite u niskoj Zemljinoj orbiti. Ometanje je takvo da može da dovede do trajnog oštećenja ciljanih radio-elektronskih uređaja. Veruje se da ruski kontingent u Siriji poseduje platformu Krašuka-4, koji ima opseg od 300 kilometara, što je stavlja u prednost protiv turskog ometača KORAL. Krašuka-4 može da zaslepi AVAKS avione i oteža Turskoj da pravi slike iz vazduha u istočnom Mediteranu i Siriji, i podrije njenu sposobnost za misije protiv Rusa.

Krstarica klase Slava

Slava je izuzetno efikasna platforma koja ima šesnaest P-500 BAZALT protivbrodskih raketa, šezdeset četiri PVO rakete dugog dometa S-300PMU Favorit, i dve rakete kratkog dometa OSA-M zemlja-vazduh. Ima i trodimenzionalni (3D) tragač radara. Krstarica Slava je plutajuća tvrđava, i posle incidenta 24. novembra, glavni brod ove klase, Moskva je angažovana u sirijskoj luci Latakija, što predstavlja ozbiljnu pretnju budućim turskim vazdušnim operacijama u Istočnom Mediteranu. Slava ipak nije bez svojih problema, jer nema efikasno protivpodmorničko naoružanje.

Specnaz komandosi

"Specialnoje Naznačenije" (snage za posebne namene) je opšti naziv za ruske specijalne jedinice Rusije. Ovi visoko obučeni komandosi sprovode širok spektar misija, uključujući, ali i ne ograničavajući se, na patrole dugog dometa, skauting, sabotaže, subverzije, gerilsko ratovanje i ciljana ubistva. Ruski elitni komandosi su verovatno jasna i prisutna opasnost za Tursku u ovom trenutku. U vreme kada je borba Ankare sa vojnim grupama Kurdistanske radničke partije (PKK) intenzivirana u jugoistočnoj Turskoj, a sirijske izbeglice nastavljaju da dolaze, nije nezamislivo da se visoko obučeni ruski vojnici uvuku na tursku teritoriju i stvaraju haos.

Sajber rat i psihološki rat

U svakoj nedavnoj međunarodnoj krizi u kojoj je Rusija učestvovala, protivnici Moskve su pretrpeli obimne sajber napada. Tokom krize 2007. sa Estonijom, rata u Južnoj Osetiji sa Gruzijom u 2008., na Krimu i u ratu u istočnoj Ukrajini u 2014-15, Rusija dokazala svoje kvalitativne i kvantitativne prednost u sajber ratovanju. Zajedno sa ovim, sposobnosti Moskve u psihološkom ratu- upravljanje medijima, podsticanja lokalnog stanovništva, i demoralizacije neprijateljskih snaga daju znatnu pretnju Turskoj.

(The national interest - priredio M. Đorđević)

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.