Očekuju nas događaji od istorijskog značaja

Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2012, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuju nas događaji od istorijskog značaja

12.07.2012. -

Na programu Glasa Rusije je ekskluzivni intervju sa pravoslavnim arhijerejom Vojske Poljske, vladikom Georgijem koji je snimila naš izveštač Irina Čajko telefonom iz Varšave.

Vladiko, uskoro će kod Smolenska, u Katinju, biti otvoren i osvećen kompleks u čast Voznesenja Hristovog na mestu streljanja građana Poljske i SSSR 1940. godine. Očekuje se da će tamo doći patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril. Koji značaj pridajete tom događaju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ko će doći tamo iz Poljske?

Veliko hvala za ta pitanja. Kao što se zna, mitropolit Varšavski i sve Poljske Sava dobio je poziv da učestvuje u toj važnoj ceremoniji. Ali nažalost, iz objektivnih razloga, zbog bolesti, on neće moći da dođe u Katinj. Evo zašto mi je povereno da stanem na čelo delegacije, u koju će ući naši sveštenici, kao i unuke Šimona Fjodoronka, proslavljenog arhijereja, građanina Poljske koji je poginuo u Katinju.

Nesumnjivo, otvaranje i osvećenje kompleksa kod Smolenska uz učešće poglavara RPC Kirila biće vanredni događaj, čak istoriji, tim pre što će u avgustu patrijarh prvi put zvanično posetiti Poljsku. A to znači da će se pojaviti šansa da se razmotre neke nijanse naših odnosa. Poglavar RPC će dovesti na poklon Poljskoj Katoličkoj Crkvi ikonu Smolenske majke Božije za glavni vojni sabor Poljske. Sa svoje strane, ikona Majke Božije Čenstohovske će biti predata na dar RPC i kasnije će ukrasiti kompleks u Katinju. Razmena svetih likova će biti znak našeg pomirenja i ljubavi.

Rusija i Poljska imaju tešku, u mnogome tragičnu zajedničku istoriju. I prošlost je vrlo dugo bacala mračnu senku na sva kasnija vremena, uključujući savremenost. Vidite li vi vladiko sada pomake nabolje? Da li postoji prelazak iz mraka uzajamnih sumnji ka svetlosti i jačanju poverenja među Rusija i Poljacima?

Za mene, čoveka religioznog, hrišćanina, nemoguće je zamisliti da će nas ova mračna senka iz prošlosti deliti zauvek. Naravno, bila su iteška vremena, kako u Rusiji, tako i u Poljskoj, kao i u istoriji odnosa naših zemalja i naroda. Mi to pamtimo. Ali mislim da prošlost ne treba da precrtava mogućnosti koje sada mogu da promene život Rusa i Poljaka nabolje. Utom smislu smatram da je poseta partijarha Kirila Poljskoj vrlo važna. Ona još nije započela, ali u Poljskoj o njoj već mnogo govore. Lično ja gajim u duši nadu da će zvanična poseta poglavara RPC Poljskoj na najblagotvorniji način uticati na rusko-poljske odnose.

Vladiko, šta će prema vašem mišljenju značiti akt potpisivanja zajedničkog obraćanja vernicima patrijarha Kirila i arhiepiskopa Juzefa Mihalika?

Sada je teško reći, ali o tome već mnogo razmišljaju, kako u medijima, tako i u širokim slojevima poljskog društva. Mislim da kada svi budemo videli sopstvenim očima ceremoniju koja će proteći u Kraljevskom zamku u Varšavi, ovaj događaj će nesumnjivo odjeknuti u mnogim dušama. Verujem da će ova neviđena akcija dati dobre rezultate između ostalog za jačanje duhovnih veza između Rusije i Poljske.

Bio je to intervju za pravoslavnim arhijerejom Vojske Poljske, vladikom Georgijem.

 

Izvor: Golos Rossii, foto:RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.