Novi špijunski skandal između SAD i Rusije

Izvor: Mondo, 04.Okt.2012, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi špijunski skandal između SAD i Rusije

Novi špijunski skandal izbio je između SAD i Rusije, nakon što je u Hjustonu privedeno 11 preduzetnika osumnjičenih za nezakoniti izvoz vojnih tehnologija u Rusiju.

U Moskvi izražavaju zabrinutost što vlasti SAD nisu na odgovarajući način obavestile konzularna odeljenja Rusije o hapšenju njenih građana i tvrde da optužbe koje je američko tužilaštvo podiglo nemaju veze sa obaveštajnim radom.

"Koliko nam je poznato, optužbe koje su iznete tiču se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nekolicine građana Ruske Federacije. Te optužbe, prema informacijama koje nam je prenela američka strana, imaju krivični karakter i ne tiču se bilo kakvog obaveštajnog rada", rekao je novinarima zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjapkov.

Protiv 11 preduzetnika iz Rusije optužnicu je podiglo tužilaštvo Bruklina u Njujorku, koje je nadležno za međunarodni aerodrom "Džon Kenedi", preko koga je, prema podacima istražnih organa, firma "Ark elektroniks" isporučivala robu u Rusiju.

Prema podacima FBI, ta firma je od 2002. godine isporučila u Rusiju mikroelektroniku i drugu robu visoke tehnolocije vrednu oko 50 miliona dolara.

U dokumentima američkog Ministarstva pravosuđa, koje prenose ruski mediji, navodi se da je zabranjena mikroelektronika isporučivana obaveštajnim i vojnim ustanovama u Rusiji i precizira se da je 11 osumnjičenih isporučivalo robu ne samo u Rusiju, nego i kompanijama iz Teksasa i nekim drugim strukturama.

Oprema se može koristiti za vojne svrhe, konkretno za radarske sisteme i sisteme osmatranja, sisteme navođenja i za eksplozivne naprave.

Glavni osumnjičeni je 46-godišnji državljanin SAD Aleksandar Fišenko koji je, kako se navodi, osnovao kompaniju "Ark elektroniks" sa sedištem u Hjustonu, u državi Teksas, i preko nje navodno vršio nezakonite isporuke visokotehnoloških mikrosistema koji se mogu koristiti u različitim sistemima naoružanja.

Američke vlasti ističu da je optužnica podignuta u kontekstu kampanje za modernizaciju ruske vojske i da je firma "Ark elektroniks" neposredno zavisila od finansiranja ruske vojske poslednjih nekoliko godina.

Prema sudskim dokumentima, Fišenko se rodio u Kazahstanu, završio Lenjingradski fizičko-tehnološki institut, 1994. godine se preselio u SAD, a 2003. dobio američko državljanstvo, ali je zadržao i rusko i često je putovao preko okeana.

Fišenka sumnjiče da je "delovao na teritoriji SAD kao neregistrovani agent ruske vlade, nezakonito kupujući visokotehnološku mikroelektroniku u ime ruske vlade", i da je radio za ruske vlasti, o čemu svedoče podaci prisluškivanjem telefona, kao i njegova elektronska pošta.

Prema informacijama TV kanala ABC, krajem 2011. godine osumnjičeni su pokušali da zametnu trag, uništavajući dokumente i druge materijale koji su svedočili o njihovoj vezi sa ruskim vlastima.

Kako je saopštilo hjustonsko odeljenje FBI, optužnica je podignuta protiv izvršnog direktora moskovske firme "Aleks" Sergeja Klinova i još dvoje grđana Rusije. Navodi se, takođe, da je u crni spisak dodato 165 stranih državljana i kompanija koji su pomagali u nezakonitom izvozu robe.

(Tanjug/Foto: Ilustracija, Guliver/Getty Images)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Špijunski skandal SAD i Rusije

Izvor: Akter, 04.Okt.2012

Novi špijunski skandal izbio je između SAD i Rusije, pošto je u Hjustonu privedeno 11 preduzetnika osumnjičenih za nezakoniti izvoz vojnih tehnologija u Rusiju

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.